Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tokijuje pirmąkart nuo Antrojo pasaulinio karo surengtos evakuacijos atakos atveju pratybos

Šimtai Tokijo gyventojų pirmadienį puolė ieškoti saugaus prieglobsčio, Japonijos sostinėje vykstant pirmosioms nuo Antrojo pasaulinio karo laikų evakuacijos pratyboms, per kurias imituota karinė ataka.
Evakuacijos pratybos Tokijuje
Evakuacijos pratybos Tokijuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pratybos surengtos regione tvyrant nerimui dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Tokijo pramogų parke vykusių pratybų metu per garsiakalbius skambėjo grėsmingas įspėjimas: „Turime informacijos, kad buvo paleista raketa. Prašome ramiai evakuotis ir pasislėpti pastate ar po žeme“.

Vienas parko darbuotojas bėgiojo po teritoriją šaukdamas: „Paleista raketa, paleista raketa“.

Maždaug 250 vietos gyventojų ir biuro darbuotojų ramiai suėjo į sutvirtintus gelžbetonio pastatus ar nusileido į šalimais esančią metropoliteno stotį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Evakuacijos pratybos Tokijuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Evakuacijos pratybos Tokijuje

Po kelių minučių per garsiakalbius buvo paskelbta kita žinia: „Raketa praskriejo. Raketa, tikėtina, praskriejo virš Kanto regiono Ramiojo vandenyno link“.

Japonijoje, kur dažni žemės drebėjimai, žmonės pripratę prie evakuacijos pratybų, per kurias imituojamos stichinės nelaimės bei gaisrai. Tokie kasmetiniai mokymai rengiami visur, pradedant mokyklomis bei biurais ir baigiant slaugos namais.

Tačiau pratybos, per kurias imituotas Šiaurės Korėjos raketos smūgis Tokijui, yra naujas dalykas, nors praėjusiais metais analogiškos pratybos buvo surengtos kituose Japonijos regionuose.

„Manau, tokios pratybos geriau nei nieko, tačiau meldžiuosi, kad Šiaurės Korėjos raketų atakos nebūtų“, – sakė 20-metis universiteto studentas Shota Matsushima, buvęs traukinių stotyje šalia pratybų vietos.

Kitas studentas, 19-metis Kana Okakuni, pridūrė: „Manau, yra gerai imtis atsargumo priemonių, panašių į pratybas dėl žemės drebėjimų“.

Grėsmės iš Šiaurės Korėjos

Pratybos surengtos regione tebetvyrant nerimui dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų, nors pastaruoju metu tvyrojusi įtampa kiek sumažėjo, Pchenjanui nusprendus pasiųsti savo atletų ir pareigūnų delegaciją į ateinantį mėnesį kaimyninėje Pietų Korėjoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

Šiaurės Korėja dažnai pažeria grasinimų Japonijai, svarbiai JAV sąjungininkei regione, ir jau ne kartą yra grasinusi ją „paskandinti“ ar „paversti pelenais“.

Pernai Pchenjanas paleido tris raketas, praskriejusias virš Japonijos teritorijos ir nukritusias į jūrą netoli šalies krantų. Šie raketų bandymai sukėlė panikos ir pykčio bangą Japonijoje.

Kaskart, kai Šiaurės Korėja paleidžia raketą virš Japonijos teritorijos, gyventojų perspėjimo sistema įspėja apie tai žmones žinutėmis mobiliuosiuose telefonuose ir per garsiakalbius gatvėse.

Kiek anksčiau Havajuose paniką sukėlė mobiliuoju ryšiu išplatintas klaidingas įspėjimas apie neva artėjančią balistinę raketą.

Tačiau daugelis japonų mano, kad ši sistema yra bevertė, nes branduolinės atakos atveju būtų per mažai laiko evakuotis ir nėra daug pastatų, kur būtų galima pasislėpti.

Būta ir klaidingų įspėjimų apie pavojų. Praėjusią savaitę Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK klaidingai paskelbė, kad Šiaurės Korėja paleido raketą, ir paragino žmones susirasti saugų prieglobstį. Po kelių minučių televizija atsiprašė už klaidą.

Kiek anksčiau Havajuose paniką sukėlė mobiliuoju ryšiu išplatintas klaidingas įspėjimas apie neva artėjančią balistinę raketą.

Naujausios pratybos Tokijuje neapsiėjo be protestų.

„Nenoriu dalyvauti tokiose pratybose. Esu nusiteikusi prieš tokius mokymus, nes tai būdas skatinti karą“, – sakė buvusi mokytoja 77 metų Ikie Kamioka, kartu su keliomis dešimtimis žmonių dalyvavusi protesto akcijoje prieš pratybas.

„Karo atveju neišgyvensi. Branduolinis karas sunaikintų viską“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius