Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tony Blairas sieks pakeisti Jungtinės Karalystės žmonių nuomonę dėl „Brexit“

Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas atsibudo. Nors šalies žmonės dar pernai birželį nubalsavo už pasitraukimą iš ES, jis paskelbė apie savo misiją įtikinti britus „sukilti“ ir apsigalvoti dėl „Brexit“, skelbia BBC.
Tony Blairas
Tony Blairas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Kalbėdamas Londono Sityje, T.Blairas teigė, kad žmonės per referendumą balsavo „nežinodami tikrųjų „Brexit“ sąlygų“. Jis paragino „neskubėti šokti nuo uolos krašto“.

Tokia iniciatyva Jungtinėje Karalystėje sulaukė įvairios reakcijas. Buvęs Konservatorių partijos, kuri dabar yra valdančioji, lyderis Iainas Duncanas Smithas T.Blairo komentarus pavadino „arogantiškais ir nedemokratiškais“, tačiau liberalų demokratų vadovas Nickas Cleggas pareiškė sutinkantis su kiekvienu žodžiu.

Savo ruožtu vienas anglų nacionalistų lyderių Nigelas Farage'as pavadino T.Blairą „vakarykštės dienos žmogumi“, o Dauning Stritas patikino, kad „Brexit“ tikrai įvyks.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May yra pažadėjusi aktyvuoti ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir taip pradėti šalies išstojimo iš Bendrijos procesą. Tam praėjusią savaitę pritarė ir Bendruomenių rūmai.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May.
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May.

T.Blairas Jungtinės Karalystės vyriausybei vadovavo 1997–2007 metais ir dabar savąja kalba kreipėsi į proeuroptiškų aktyvistų organizaciją „Open Britain“.

T.Blairas: „Šis apsisprendimas mūsų šaliai yra pats svarbiausias nuo Antrojo pasaulinio karo, tad diskusijų negalima tildyti.“

Jis pareiškė, kad pasitraukimo iš ES poveikis bus „neigiamas Britanijai, neigiamas Europai ir neigiamas pasauliui“.

Buvęs premjeras negailėjo kritikos opoziciniams leiboristams, kurių, jo manymu, apskritai nematyti: „Leiboristų partijos susilpnėjimas paskatino „Brexit“. Man nesmagu tai sakyti, bet tai tiesa.“

Tiesa, T.Blairas pripažino, kad piliečiai iš tiesų balsavo už „Brexit“. Už išstojimą pasisakė 52 proc. balsavusių britų, prieš – 48 proc.

Vis dėlto jis rekomenduotų iš naujo pažvelgti į „Brexit“, kai šalies žmonės esą „aiškiau supras, kokia ateitis laukia“.

„Tai turėtų būti naujų debatų pradžia – visų pirma. Antraeilis klausimas, kaip pasiekti apsigalvojimo – ar dar vienu referendumu, ar kitu metodu. Vis dėlto šis apsisprendimas mūsų šaliai yra pats svarbiausias nuo Antrojo pasaulinio karo, tad diskusijų negalima tildyti“, – kalbėjo T.Blairas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius