Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 13 /17:08

Toriai renka lyderį: pirmajame etape daugiausia balsų gavo Borisas Johnsonas

Pirmajame Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos lyderio rinkimų ture daugiausia balsų gavo buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Johsonas gavo 114 balsų, dabartinis užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas – 43, aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretorius Michaelas Gove'as – 37. Už buvusį „Brexit“ sekretorių Dominicą Raabą balsavo 27 torių parlamentarai.

Balsavime dalyvavo visi 313 torių parlamentarų.

Trys kandidatai, nesurinkę 17 balsų, pasitraukė iš varžybų. Markas Harperis, Andrea Leadsom ir Esther McVey nesurinko minimalių 17 balsų, kad galėtų dalyvauti tolesniame etape.

Kitas atkrintamasis turas įvyks ateinančią savaitę, o dėl paskutiniųjų dviejų pretendentų balsuos 160 tūkst. konservatorių partijos narių visoje šalyje. Galutiniai rinkimų rezultatai turėtų paaiškėti liepos pabaigoje.

B.Johnsonas padėkojo savo šalininkams ir parašė tviteryje: „Džiaugiuose, kad laimėjau pirmąjį balsavimą, bet turime atlikti dar daug darbo.“

VIDEO: Su ašaromis akyse Theresa May paskelbė atsistatydinanti: „Padariau viską, ką galėjau“

Toriai renka naują lyderį po to, kai praeitą mėnesį iš Konservatorių partijos pirmininkės posto atsistatydino Theresa May. Naujasis torių lyderis automatiškai taps šalies premjeru. Kol jis nėra išrinktas, vyriausybei toliau vadovauja Th.May.

Renkant jos įpėdinį didžiausias dėmesys skiriamas šalies įstrigusiam išstojimui iš Europos Sąjungos, o visi kandidatai žada įvykdyti Th.May nebaigtus darbus ir nutraukti šalies narystę bloke.

Iš pradžių planuota, kad JK pasitrauks iš bloko šių metų kovo 29 dieną, tačiau „Brexit“ procesui Londone patekus į aklavietę ši data buvo dukart atidėta, vėliausiai – iki iki spalio 31 dienos.

Per trečiadienį vykusį B.Johnsono kampanijos pradžios renginį, kuriame dalyvavo daug valdančiosios Konservatorių partijos svarbių veikėjų, 54 metų politikas tvirtino, kad „Brexit“ privalo įvykti spalio 31-ąją, kaip numatyta pagal vėliausią susitarimą su Briuseliu.

Pasak jo, Jungtinė Karalystė privalo ruoštis esant būtinybei pasitraukti be jokios naujos sutarties, bet sušvelnino savo ankstesnę retoriką, sakydamas, kad tai būtų „kraštutinis atvejis, ne dalykas, kurio kas nors trokšta“.

Naujas mėginimas sutelkti Jungtinės Karalystės partijų jėgas, kad būtų išvengta 46 metus trukusios partnerystės chaotiško nutrūkimo, trečiadienį žlugo, bet ši nesėkmė potencialiai palieka daugiau laisvės manevruoti būsimam premjerui.

Daugelis analitikų prognozuoja, kad J.Huntas ir M.Gove'as intensyviai varžysis dėl nuosaikesnio partijos sparno, pritariančio švelnesnei linijai „Brexit“ derybose su Europos Sąjunga, balsų.

D.Raabas, kaip ir B.Johnsonas, perspėjo esąs pasiruošęs išvesti JK iš Bendrijos be susitarimo, kai spalio mėnesį sukaks naujas „Brexit“ galutinis terminas, jei ES nepasiūlys geresnių sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius