Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tragiškai žuvęs Lenkijos prezidentas Kaczynskis: nuo kino žvaigždės iki šalies vadovo (nuotraukos, video)

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, kuris šeštadienį žuvo per lėktuvo katastrofą Rusijoje, vaikystėje buvo kino žvaigždė, o vėliau iškilo į politikos aukštumas kartu su savo broliu dvyniu Jaroslawu.
Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria
Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugelis L.Kaczynskį laikė užsispyrusiu, nacionalistu ar net paranojišku dešiniųjų pažiūrų politiku, iškilusiu į valdžią dėl savo populistinių šūkių, tačiau jo žūtis sukrėtė Lenkiją ir kitas Europos šalis.

„Neseniai gavome žinią apie tragiškus įvykius Rusijoje, kur žuvo visa prezidento L.Kaczynskio delegacija. Esu asmeniškai sukrėsta, nes teko dar su juo kalbėti Vilniuje. Prarado Lietuva gerą draugą“, – šeštadienį priešpiet sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri su L.Kaczynskiu paskutinį kartą Vilniuje susitiko vos prieš dvi dienas.

2005 metais L.Kaczynskis tapo trečiuoju demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais, stojęs į vieną gretą su legendiniu demokratinio judėjimo „Solidarumas“ lyderiu Lechu Walęsa ir Aleksandru Kwasniewskiu.

Tikėtasi, kad jis taip pat sieks būti perrinktas per ateinantį rudenį turėjusius vykti prezidento rinkimus.

Reuters/Scanpix nuotr./Lechas (kairėje) ir Jaroslawas Kaczynskiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas (kairėje) ir Jaroslawas Kaczynskiai

Dvyniai Kaczynskiai gimė 1949 metais gimė Varšuvoje inžinieriaus Rajmundo Kaczynskio, kuris Antrojo pasaulinio karo metais kariavo Armijos Krajovos gretose ir dalyvavo Varšuvos sukilime, ir filologės Jadwigos, kuri dirbo Lenkijos mokslų akademijoje, šeimoje.

Vaikystėje Lechas ir jo 45 minutėmis vyresnis brolis, kurie gimė Varšuvoje, buvo neišskiriami, o būdami 12 metų suvaidino mažus nenaudėlius juostoje „Apie du tokius, kurie pavogė mėnulį“ (O dwoch takich, co ukradli ksiezyc).

Abu jie vėliau studijavo teisę Varšuvos universitete, kartu prisidėjo prie antikomunistinės opozicijos ir 9-ajame dešimtmetyje buvo artimi „Solidarumo“ įkūrėjui ir buvusiam prezidentui Lechui Walęsai.

Kai komunizmas Lenkijoje 1989 metais žlugo, abu jie per pirmuosius po Antrojo pasaulinio karo laisvus rinkimus buvo išrinkti į Senatą. 2001 metais abu jie įsteigė konservatyvią, katalikišką partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), šiuo metu esančią opozicijoje.

2005 metais Lechas buvo išrinktas šalies prezidentu, o PiS vadovu tapęs Jaroslawas 2006–2007 metais vadovo Lenkijos vyriausybei.

„Mano brolis visada stūmė mane į priekį. Jis verčiau lieka už pirmosios fronto linijos, iš kur gali vadovauti mūsų politinei partijai“, – Lechas Kaczynskis sakė viename naujienų agentūrai AFP duotame interviu.

Dvynius iš išvaizdos atpažinti būdavo nelengva netgi jų artimiausiems bendradarbiams, tačiau Lechas tvirtino, kad juodu su Jaroslawu „ne visiškai identiški“.

Lecho Kaczynskio žmona Maria taip pat žuvo šeštadienį, prezidento lėktuvui sudužus Rusijos vakaruose netoli Smolensko. Jiedu buvo susilaukę vienintelės dukros Martos, kuri gimė 1980 metais.

Lechą nuo dvynio brolio būdavo galima atskirti pagal apgamėlius ant veido; jis taip pat kurį laiką želdė ūsus, o Jaroslawas visada būdavo švariai nusiskutęs.

Dvynius iš išvaizdos atpažinti būdavo nelengva netgi jų artimiausiems bendradarbiams, tačiau Lechas tvirtino, kad juodu su Jaroslawu „ne visiškai identiški“.„Politine prasme mūsų nuomonė, mūsų patriotizmas yra tokie patys kaip mūsų tėvų, kurie per Antrąjį pasaulinį karą kovojo pasipriešinimo pusėje“, – yra sakęs Lechas.

Jis taip pat pabrėžė, kad politikoje turėti brolį dvynį yra privalumas: „Visada turi bendražygį arba bosą, kuriuo gali pasikliauti“.

Lechas Kaczynskis 2002 metais buvo išrinktas Varšuvos prezidentu (meru), o 2005 metais tapo šalies vadovu. Per abi rinkimų kampanijas jos sėkmę didžia dalimi nulėmė susikurtas kovotojo su korupcija įvaizdis.

Jis pasisakė už tvirtus ryšius su JAV ir entuziastingai palaikė Vašingtono planus dislokuoti Lenkijoje priešraketinės gynybos skydo elementus, nors tam projektui įnirtingai priešinosi Rusija.

L.Kaczynskis buvo įsipareigojęs ginti Lenkijos nacionalinius interesus, tačiau taip pat siekti susitaikymo su istorinėmis priešininkėmis ir kaimynėmis – Vokietija ir Rusija.

„Noriu gerų santykių su Maskva, tačiau Rusija turi pripažinti, kad Lenkija nebepriklauso jos įtakos sferai“, – sakė jis.

Eidamas Varšuvos mero pareigas L.Kaczynskis užsakė tyrimą dėl Antrojo pasaulinio karo metais nacių padarytos žalos Lenkijos sostinei, kad atsikirstų per karą iš Lenkijos ištremtiems vokiečiams, kurie pareikalavo kompensacijų.

Tyrimo metu parengtoje ataskaitoje nurodyta, kad Varšuvai, kurią vokiečių pajėgos 1944 metais praktiškai sulygino su žeme, kai tame mieste įsiplieskė sukilimas, buvo padaryta žalos už 45,3 mlrd. JAV dolerių.

Būdamas sostinės meras jis taip pat parėmė Varšuvos sukilimo muziejaus įkūrimą.

L.Kaczynskis, kuris dažnai važiuodavo į Čenstakavą pasimelsti Dievo Motinai, savo katalikiškas konservatyvias pažiūras demonstravo uždrausdamas Varšuvoje rengti gėjų paradą. „Palaikau toleranciją, bet nepritariu homoseksualizmo propagavimui“, – sakė jis.

Broliai Kaczynskiai vaikystėje nusifilmavo juostoje „Apie du tokius, kurie pavogė mėnulį“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius