-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trauktis nebėra kur – reikia priimti sprendimą

Pasaulio istorijoje būna svarbių momentų, kai turime pasirinkti tolesnį kelią. Vienas tokių momentų – klimato konferencija Kopenhagoje. Joje turėsime nuspręsti, ar renkamės gyventi santarvėje su gamta ir užsitikriname darnesnę ateitį arba nedarome nieko ir atsiduriame aklavietėje, palikdami visas problemas spręsti savo vaikams ir vaikaičiams. Taigi pasirinkti neturėtų būti sunku.
Connie Hedegaad
Connie Hedegaad / Danijos klimato kaitos ir energetikos ministrijos nuotr.

Danijos vyriausybės tikslas yra aiškus ir vienareikšmis – mes dedame visas pastangas, kad būtų pasiektas visų pasaulio šalių susitarimas, kuris padėtų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir suteiktų technologinių bei finansinių galimybių tai įgyvendinti. Be to, Kopenhagos konferencijoje turėtų būti nustatytas ir galutinis šio teisiškai įpareigojančio susitarimo sudarymo terminas.

Šiuo atveju laikas vaidina lemiamą vaidmenį. Kiekvieną dieną, kol delsiame, didėja kaina, kurią turėsime sumokėti, ir katastrofiškų klimato kaitos pasekmių tikimybė. Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) duomenimis, kasmet dėl savo neveiklumo prarandame 500 mlrd. dolerių. Mes turime naudotis savo politine įtaka ir skatinti pasaulio lyderius prisiimti atsakomybę bei kuo skubiau spręsti klimato kaitos problemas.

Taigi akivaizdu, kad lemiamas sprendimas bus priimtas Kopenhagoje, nes pasaulio lyderiai jaučia piliečių, verslo atstovų ir visos visuomenės lūkesčius bei spaudimą.

Jau matyti ir pirmieji šios veiklos rezultatai. Viena po kitos viso pasaulio šalių vyriausybės praneša, kad dalyvaus kitą savaitę prasidėsiančioje klimato kaitos konferencijoje. Brazilija ir Pietų Korėja neseniai pristatė konkrečius tikslus, labiau matomos ir Rusijos pastangos. Prezidentas Barackas Obama informavo apie JAV tikslus ne tik iki 2020 metų – jie apima net 2025 ir 2030 metus. Netikėtas, tačiau daug žadantis ir Kinijos įsiveržimas į tarptautinę erdvę. Turėtume atidžiau išnagrinėti, kas slypi už šio Kinijos pasiūlymo, kai kalbama apie procentinius taršos pakitimus, palyginti su dabartiniu lygiu.

Taigi akivaizdu, kad lemiamas sprendimas bus priimtas Kopenhagoje, nes pasaulio lyderiai jaučia piliečių, verslo atstovų ir visos visuomenės lūkesčius bei spaudimą. Dabar atėjo laikas ištesėti visus mūsų planetai duotus pažadus ir Kopenhagoje pateikti rezultatus.

Danija nesako, kad galutinis sprendimas turi būti priimtas 2009 metų gruodį. Pagal 2007 metų Balyje priimtų veiksmų planą visas pasaulis nusprendė, kad Kopenhagos konferencija bus tarsi kryžkelė, per ją pasaulis turės pasirinkti kelią į saugią ir darnią ateitį. 192 šalys tam pritaria, todėl dabar privalome vykdyti savo įsipareigojimus. Atėjo laikas veikti ir išnaudoti politinį momentą. Pasaulio lyderiai mūsų planetos gyventojams pažadėjo rasti sprendimą. Dabar atėjo laikas prisiimti atsakomybę ir Kopenhagoje pasiekti ambicingą bei ryžtingą tarptautinį klimato susitarimą.

Susitarimo esmė yra keturi iššūkiai, kuriuos reikia įveikti. Jame turi atsispindėti įpareigojantys vidutinės ir ilgalaikės trukmės tikslai, kaip sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą išsivysčiusiose šalyse. Didžiosioms besivystančioms valstybėms susitarimas turi atverti švaresnį ir žalesnį gerovės kelią. Susitarime turi būti numatyta parama labiausiai ir pirmiausia pažeidžiamoms šalims. Be to, pagal šį susitarimą turėtų būti aiškiai numatytos naujos ir papildomos finansavimo priemonės, kurių dalis būtų skirta besivystančioms šalims, kad jos galėtų prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Šis susitarimas taip pat turėtų apimti ir tai, kaip tobulinsime technologijas bei žinias ir jomis dalysimės. Šie keturi svarbiausi tikslai Kopenhagoje turi būti ne tik aptarti, bet ir rastas bei priimtas sprendimas. Kito pasirinkimo neturime. Privalome suvaldyti klimato kaitą ir turime tai padaryti dabar. Laikas baigėsi. Imkimės darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius