Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trečiu Briuselio oro uosto sprogdintoju vadinamas Faycalas Cheffou – kas jis?

Belgijos tyrėjai tiria DNR duomenis ir bando nustatyti, ar trečias Briuselio oro uosto sprogdintojas, kuris pabėgo, yra sulaikytasis Faycalas Cheffou. Neoficialiai tuo neabejojama, tačiau vis dar laukiama tyrimo pabaigos. Kas jis – F.Cheffou?
Faycalas Cheffou
Faycalas Cheffou / AFP/„Scanpix“ nuotr.

31-erių Belgijos pilietybę turintis sulaikytasis yra kaltinamas prisidėjęs prie sprogdinimų Briuselio oro uoste antradienį. Čia žuvo 14 žmonių. Iš viso per išpuolius gyvybės neteko 28 žmonės ir 3 savižudžiai, dar per 300 žmonių sužeista.

F.Cheffou yra gerai žinomas Belgijos pareigūnams. Jis yra buvęs nusikalstamo susivienijimo narys, nesvetima jam ir kalėjimo duona. Kaip rašo „The Guardian“, 2003 metais F.Cheffou namuose buvo rastas ginklas, kuriuo buvo nušautas žmogus.

Pastaraisiais metais jis radikalizavosi.

Praėjusių metų pabaigoje F.Cheffou dažnai lankydavosi vietose, kur būdavo daug prieglobsčio prašytojų. Jis juos skatindavo pasukti radikalaus ekstremizmo keliu. Po kelių įspėjimų F.Cheffou buvo uždrausta lankytis pas prieglobsčio prašytojus.

Savanoriai, kurie yra bendravę su sulaikytuoju, jį apibūdino kaip agresyvų ir valdžią mėgstantį žmogų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Faycalas Cheffou(dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Faycalas Cheffou(dešinėje)

Kaimynai teroristą apibūdino kaip labai atsargų žmogų. Jie pasakojo, kad beveik nematydavo F.Cheffou, tik girdėdavo kuomet jis išeidavo iš namų arba grįždavo į juos jau vėlai naktį.

Anksčiau F.Cheffou save vadino nepriklausomu žurnalistu, tačiau nėra aišku, ar jis kada nors yra dirbęs žurnalistinį darbą. Tiesa, po jo sulaikymo internete išplito vaizdo siužetas, kuriame jis kalba į kamerą ir laiko mikrofoną. Reportažas darytas iš vienos prieglobsčio prašytojų vietos Briuselyje.

Šis vaizdo siužetas buvo paviešintas 2014 metais. Jame F.Cheffou pasakojo, kad neva viename Briuselio rajonų įkurtame pabėgėlių centre žmonės nėra maitinami po 22 val.,o tai sukelia nepatogumų musulmonams.

Reportaže jis sakė, kad „pasaulis pamiršo musulmonus“. 

Belgijos laikraštis anksčiau „La Capitale“ rašė, kad 2002 metais suimtojo brolis Karimas buvo nušautas, kuomet jį mėgino suimti policijos pareigūnai. Jis buvo ieškomas dėl kelių stambių plėšimų, jo namuose per kratas rasta ginklų, granatų.

F.Cheffou buvo suimtas netoli federalinės Belgijos prokuratūros ketvirtadienį. Kartu su juo buvo moteris ir vaikas. 

Prokuroras patvirtino, kad F.Cheffou namuose po sulaikymo buvo atlikta krata, tačiau nieko įtartina nerasta – jokių ginklų ar sprogmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius