-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 09

Treji metai po krauju pažymėtų rinkimų Baltarusijoje: A.Lukašenkos gniaužtuose padėtis tik blogėja

Rugpjūčio 9-ąją sukanka treji metai nuo suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje, kurie pakurstė masinius protestus prieš Aliaksandro Lukašenkos autoritarinį režimą ir padidino Baltarusijos politinės opozicijos ir žiniasklaidos laisvės represijas. Kaip susiklostė padėtis per šiuos metus ir ar tarptautinė bendruomenė turi kokių nors priemonių žmogaus teisių pažeidimams sušvelninti ar nusikaltėlius patraukti atsakomybėn?
Baltarusija, 2020 m.
Baltarusija, 2020 m. / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tai Latvijos leidinys TVNET kalbėjosi su JT specialiąja pranešėja žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais Anais Marin.

Penkerius metus buvote specialiąja pranešėja žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais. Kokia buvo žmogaus teisių padėtis, kai pradėjote savo kadenciją, palyginti su dabartine?

– Šis mandatas buvo sukurtas 2012 m., kai po ginčijamų 2010 m. rinkimų buvo imtasi panašių priemonių. Iki 2018 m., kai pradėjau eiti pareigas, situacija net šiek tiek pagerėjo. Pastebėjome jei ne visišką liberalizavimą, tai bent nedidelį pagerėjimą, kuris suteikė vilties, kad valdžia gali pradėti su mumis bendradarbiauti ir įvesti tam tikras žmogaus teisių apsaugos reformas Baltarusijoje.

Deja, per pastaruosius penkerius metus situacija tik blogėjo, ypač po rinkimų 2020 m. rugpjūčio 9 d., ir žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje ne kartą vertinau kaip katastrofišką.

Ar 2020 m. rinkimai buvo didžiausias lūžio taškas per šiuos penkerius metus?

– Vienareikšmiškai. Deja, matome, kad visi 2020 metais susirūpinimą kėlę aspektai – susirinkimų, asociacijų ir saviraiškos laisvės apribojimai, žmonių dingimo, neteisminio nužudymo atvejai – nebuvo ištirti, o baudžiamosios bylos šiems šiurkštiems žmogaus teisių pažeidėjams nebuvo iškeltos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius