TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Treji metai po protestus įžiebusių rinkimų Baltarusijoje: opozicija išsisklaidžiusi, bet vienijama pykčio

Nuo suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje, kurie pakurstė masinius protestus prieš Aliaksandro Lukašenkos autoritarinį režimą ir padidino Baltarusijos politinės opozicijos ir žiniasklaidos laisvės represijas, praėjo jau treji metai. Šiandien tremtyje esanti Baltarusijos opozicija – kryžkelėje.

Kai pabėgo iš gimtosios Baltarusijos po to, kai prezidentas Aliaksandras Lukašenka prieš trejus metus nuslopino protestus po rinkimų, 33-ejų Pavelas Marijouskis buvo taikios politikos aktyvistas, niekada nelaikęs ginklo.

Pernai, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jis pajuto norą kovoti ir prisijungė prie Baltarusijos savanorių būrio, kovojančio Ukrainos fronte, rašo „Reuters“.

„Iš pradžių galvojau apie Ukrainą, ukrainiečius ir gyvybės apsaugą, – sakė jis agentūrai „Reuters“ Lenkijoje. – Paskui pagalvojau apie Baltarusiją.“

Jei Rusija pralaimės, permainos gali įvykti ir Baltarusijoje. O jo kolegos Ukrainos konflikto veteranai neabejotinai suvaidins tam tikrą vaidmenį kovoje už savo šalį.

„Matau tai kaip galimybę mums, baltarusiams, grįžti namo“, – sako jis.

Per trečiąsias rinkimų, kuriuos, jos šalininkų nuomone, ji laimėjo, metines 40-metė Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja turi visus laukiančios lyderės atributus: ministrų kabinetą tremtyje, diplomatines misijas, reguliarius susitikimus su Vakarų aukštaisiais pareigūnais.

Kadangi beveik visa opozicija šiuo metu yra kalėjime arba tremtyje, tai nemenkas pasiekimas. Opozicija yra įvairi ir išsisklaidžiusi, tikriausiai ją sudaro keli tūkstančiai iš 100 000 žmonių, kurie per pastaruosius trejus metus pabėgo iš šalies, o jos politika varijuoja nuo liberalizmo iki nacionalizmo.

Vienija pyktis

Daugeliui iš jų gresia ilgos bausmės, jei jie grįžtų į Baltarusiją. „Reuters“ kalbėjosi su daugiau nei 20 opozicijos veikėjų, kad išsiaiškintų jų nuotaikas praėjus trejiems metams po rinkimų, kurie paskatino susidorojimą. Dauguma nemato kelio, kuriuo galėtų būti pasiekta greita pergalė prieš beveik 30 metų valdžioje esantį lyderį.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Baltarusių mitingas katedros aikštėje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Baltarusių mitingas katedros aikštėje

Jie nesutaria dėl taktikos, tačiau juos vienija pyktis dėl to, kad A.Lukašenka toliau valdo, kalina ir kankina tūkstančius oponentų, taip pat dėl jo glaudžios sąjungos su Rusija, kuri, anot jų, paneigia Baltarusijos suverenitetą.

VIDEO: Šimtai baltarusių žygiuoja nuo Katedros aikštės iki ambasados: mes nekalti dėl A.Lukašenkos režimo

„Mums pavyko išlaikyti demokratinių jėgų vienybę ir jas restruktūrizuoti, t. y. sukurti naujus organus ir palaikyti politinių veikėjų bei pilietinių iniciatyvų bendradarbiavimą“, – praėjusią savaitę interviu iš Lietuvos agentūrai „Reuters“ sakė S.Cichanouskaja.

Ji vis dar turi vilčių, kad vieną dieną pavyks užmegzti dialogą net su valdininkais, vis dar tarnaujančiais vyriausybei Minske: „Galbūt kai kuriems iš jų užteks sveiko proto ir jie supras, kad A.Lukašenka niekur neveda Baltarusijos, kad jis pardavinėja mūsų suverenitetą“, – sakė ji.

Stanislava Glinnik, kurios senelis buvo pirmasis posovietinės Baltarusijos valstybės vadovas, kol 1994 m. pralaimėjo A.Lukašenkai paskutinius konkurencingus rinkimus, šiuo metu priklauso Koordinacinei tarybai – pilietinės visuomenės grupių tinklui.

„Tai nebėra opozicija, tai tikra vyriausybė emigracijoje“, – sakė ji agentūrai „Reuters“, sėdėdama Varšuvoje esančiame bare „Karma“, kuris anksčiau buvo įsikūręs Minske.

Šiuo metu opozicinės grupės turi daugiau kaip 20 alternatyvių ambasadų, konsulatų ar informacijos centrų baltarusiams užsienyje ir vadovauja mažiausiai dviem žvalgybos institucijoms, siekiančioms daryti įtaką įvykiams Baltarusijoje.

Aktyvistai padeda baltarusiams pabėgti į užsienį, programišiai kuria programėles, leidžiančias saugiai bendrauti Baltarusijoje, o kai kurios grupės seka karių buvimo vietą šalyje.

Tačiau nedidelis, bet vis didėjantis aktyvistų skaičius, kurių daugelis turi kovinės patirties Ukrainoje, sako, kad atėjo laikas treniruotis tikrai kovai.

Praėjusią savaitę Lenkijoje vykusioje konferencijoje garsių plojimų sulaukė kovų Ukrainoje veteranas Pavelas Kuhta, kuris pasakė ugningą kalbą, smerkiančią ištremto S.Cichanouskajos kabineto narius už tai, kad jie nepakankamai stengiasi organizuoti ginkluotą pasipriešinimą.

47 m. Sergejus Kedyško, kuris vadovauja maždaug 200 Baltarusijos savanorių grupei, Lenkijoje ir Lietuvoje rengiančiai kovinius mokymus, pritarė prielaidai, kad opozicija turi įgyti daugiau kovinės formos.

„Kai vyksta kokie nors kariniai veiksmai, kai reikia veikti labai greitai ir efektyviai, Baltarusijos opozicija visada atsilieka, todėl mes pralaimime“, – sakė jis.

Prieš šešias savaites Baltarusijos opozicijai trumpam sužibo viltis, kai Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ surengė maištą Rusijos viduje.

Pačiame sukilimo įkarštyje, kai „Wagner“ kovotojai artėjo prie Maskvos, S.Cichanouskaja tviteryje parašė, kad "steigia Jungtinį operatyvinį štabą", kuris „šiuo kritiniu metu koordinuos mūsų veiksmus“.

Pasak jos, iškilus pavojui A.Lukašenkos Kremliaus rėmėjams, jis staiga tapo silpnesnis nei bet kada anksčiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Tačiau per kelias valandas pats A.Lukašenka padėjo nutraukti rusų maištą, derėdamasis dėl „Wagner“ kovotojų perkėlimo į Baltarusiją. Po kelių savaičių atvyko šimtai kovose užgrūdintų kovotojų. Opozicijos optimizmas greitai išblėso.

Kokį tiksliai vaidmenį „Wagner“ kovotojai atliks Baltarusijoje, galima tik spėlioti, bet opozicijai iš to nieko gero nebus, sakė S.Kedyško.

„Padėtis tik blogėja“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius