Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tribunolas: Kinijoje politiniai kaliniai vis dar žudomi dėl organų

Pasitvirtino baisiausios baimės: Kinijoje politiniai kaliniai vis dar žudomi tam, kad būtų persodinti jų organai, paskelbė Londone veikiantis tarptautinis tribunolas. Anksčiau Pekinas teigė, kad ši praktika buvo sustabdyta prieš ketverius metus.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kelis dešimtmečius buvo įtariama, kad kaliniai Kinijoje verčiami aukoti organus. Tyrimą inicijavo „Tarptautinė koalicija sustabdyti piktnaudžiavimą organų transplantacija Kinijoje“: ji pareiškė įtarimus, kad į kai kurias ligonines vis dar tiekiami kalinių organai.

Buvo tiriama, ar musulmonų etninė mažuma uigūrai ir „Falun Gong“ judėjimo nariai anksčiau ar dabar yra verčiami būti organų donorais. „Falun Gong“ tikėjimo sistema panaši į budizmą, šis judėjimas yra Kinijoje uždraustas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Falun Gong sekėjai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Falun Gong sekėjai

Tribunolui vadovavo buvęs Jungtinės Karalystės (JK) teisėjas Geoffrey Nice, anksčiau nuteisęs buvusį Serbijos prezidentą Slobodaną Miloševičių Tarptautiniame baudžiamajame tribunole buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ).

Netiesioginiai įrodymai

Tribunolas gavo įrodymų, kad kai kuriose Kinijos ligoninėse organų transplantacijos reikia laukti labai trumpą laiką. Pasak G.Nice, tai būtų neįmanoma neturint didelės grupės žmonių, kurių ląstelių tipai žinomi, ir kurių nužudymą galima įsakyti.

Tribunolas susipažino su „Pasaulinės organizacijos tirti „Falun Gong“ persekiojimą“ 2018-aisiais atliktu tyrimu. Ši organizacija paprašė tyrėjų apsimesti gydytojais ir paskambinti organų transplantacija užsiimantiems medikams kai kuriose Kinijos ligoninėse bei pabandyti užsisakyti transplantus.

Kai kuriems buvo pasiūlyta laukti vos vieną ar dvi savaites. Devyniose iš 12-os ligoninių, su kuriomis buvo susisiekta, gydytojai žodžiu patvirtino, kad bus panaudoti „Falun Gong“ sekėjų organai.

Pasak kanadiečių žmogaus teisių advokato Davido Mataso, keli interneto tinklalapiai anglų kalba reklamuoja užsienio pacientams dėl organų transplantų kreiptis į Kinijos ligonines. Organų pardavimą užsieniečiams draudžia tarptautinė Stambulo deklaracija dėl organų kontrabandos ir transplantacijos turizmo.

Iš sulaikymo stovyklų paleisti žmonės taip pat liudijo tyrime. Kai kurie tikino, kad jų vidiniai organai buvo priverstinai tikrinami, pavyzdžiui, ultragarsu.

Tiesa, visi šie įrodymai nėra tiesioginiai – niekas negalėjo tiesiogiai pamatyti ar įrodyti, kad kaliniai vis dar pasitelkiami priverstinei organų transplantacijai.

Newscientist.com rašo, kad daugybėje šalių organų donorais tampa tie žmonės, kurių smegenys miršta. Tačiau ši priežastis sukelia mažiau nei 1 procentą mirčių, todėl tokie organai – tikra retenybė.

2010 metais Kinijoje pradėta apmokyti medicinos personalą kaip atpažinti smegenų mirtį. Tuomet šalyje prasidėjo kampanijos, raginančios savanoriškai registruotis organų donorystei. Kinijos vyriausybė tikina, kad nuo 2015-ųjų kalinių organai nebetransplantuojami.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Smegenys
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Smegenys

Anksčiau šiemet organizacija „Gydytojai prieš priverstinį organų išiminėjimą“ paviešino tyrimą, kuriame atskleidžiami neatitikimai Kinijoje transplantuojamų organų statistikoje. Pasak tyrėjų, 2016 metais buvo transplantuota 640 organų, nors užfiksuota tik 30 savanoriškų donorų. Tai reiškia, kad kiekvienas donoras vidutiniškai turėjo paaukoti po 21 organą, o mediciniškai tai – neįmanoma. Jungtinėje Karalystėje vienas donoras paaukoja vidutiniškai po tris organus.

Žmogaus teises ginančios organizacijos „Amnesty International“ atstovas Patrickas Poonas teigė, kad organizacija negali patvirtinti, jog Kinijoje kaliniai vis dar žudomi dėl organų.

„Tačiau žinome, kad politiniai kaliniai Kinijoje patiria siaubingus pažeidimus, ypač esame susirūpinę dėl milijono uigūrų ir kitų musulmonų mažumų“, – sakė P.Poonas.

15min jau rašė apie musulmonų uigūrų persekiojimą Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius