Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Triumfuojančio JAV prezidento Baracko Obamos laukia naujos kovos Vašingtone

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį grįžo į Baltuosius rūmus, padrąsintas savo sukrečiančio perrinkimo ir kviesdamas savo oponentus respublikonus bendradarbiauti, siekiant išvengti gresiančios biudžeto krizės.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liberaliosios stovyklos euforija dėl istorinės B.Obamos pergalės rinkimuose prieš respublikoną Mittą Romney gyvavo trumpai, nes prezidentas iškart iškėlė sunkiai įvykdomą užduotį – užbaigti partinių nesutarimų aklavietę smarkiai susipriešinusiame JAV Kongrese.

Prieš išvykdamas iš Čikagos, B.Obama jau kalbėjosi telefonu su respublikonų lyderiais, mėginant įveikti nesutarimus, kaip galima išvengti katastrofinio „fiskalinio skardžio“ galinčio vėl nugramzdinti į recesiją trapią Amerikos ekonomiką.

Sausio 1-ąją įsigalios dramatiško biudžeto išlaidų mažinimo ir mokesčių didinimo derinys, dar neturint sutarties dėl milžiniško biudžeto mažinimo ir Kongreso demokratams ir respublikonams nesutinkant daryti jokių nuolaidų.

B.Obama paskambino Kongreso lyderiams, siųsdamas atvirą žinią, kad prioritetu laiko mėginimą nutraukti politinį paralyžių per Kongreso sesiją iki prezidento prisaikdinimo ceremonijos sausio 21 dieną.

Prezidentas kalbėjosi su Atstovų Rūmų pirmininku respublikonu Johnu Boehneriu, taip pat paskambino respublikonų mažumos Senate lyderiui Mitchui McConnelliui ir aukšto rango demokratams.

„Prezidentas pakartojo esantis pasiryžęs ieškoti abiem partijoms priimtinų sprendinių, siekiant subalansuotai sumažinti mūsų deficitą, apkarpyti mokesčius vidurinės klasės šeimoms ir smulkiajam verslui bei kurti darbo vietas“, – pranešė Baltųjų rūmų atstovas.

B.Obama įsitikinęs, kad grąžindami jį į Ovalinį kabinetą Amerikos rinkėjai pasiuntė signalą Vašingtonui, jog abi stovyklos turi atsisakyti partinių interesų ir pagrindinį dėmesį skirti ekonomikai, pridūrė atstovas.

Tačiau J.Boehneris mažai ką pasiūlė per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją, pirmiausiai pasisakydamas už sunkiai įgyvendinamus planus sumažinti „fiskalinį skardį“ per trumpą laikotarpį, kuriems prezidentas ne kartą priešinosi.

B.Obama grįžo į Baltuosius rūmus 23 val. 55 min. Grinvičo (ketvirtadienį 1 val. 55 min. Lietuvos) laiku po netikėtai tvirtos pergalės, laimėdamas beveik visose valstijose, kurios už jį balsavo per 2008 metų rinkimus, užtikrindamos triuškinamą persvarą Rinkikų kolegijoje.

Vienas kartu su prezidentu skridęs rinkimų kampanijos pareigūnas sakė, kad rinkimų naktis klostėsi labai panašiai, kaip tikėjosi B.Obamos komanda, nors ji buvo nustebinta, kaip greitai JAV televizijos paskelbė rinkimų baigtį.

Pasak jo, raktu į pergalę tapo „žaidimas vietoje“ svyruojančiose valstijose.

Rinkimų kampanijos pareigūnas, aiškindamas B.Obamo strategijos pranašumą, paminėjo pirmadienį įvykusį savo pokalbį su kitu aukšto rango kampanijos koordinatoriumi, kuris sakė matęs respublikonų komandos atstovo žinutę, jog ankstesnę dieną svyruojančioje Ohajo valstijoje jie aplankė 75 tūkst. rinkėjų namų.

Koordinatorius pridūrė, jog dėl to nerimauti nereikia, nes „mes pasibeldėme į 376 tūkst. durų“.

B.Obama triumfavo, kai buvo perrinktas esant didžiausiam nedarbo lygiui nuo JAV prezidento Franklino Roosevelto pergalės 1936 metų rinkimuose. Jis taip pat tapo antruoju demokratu, perrinktu po Antrojo pasaulinio karo – anksčiau tai pavyko pasiekti tik B.Obamos uoliam šalininkui Billui Clintonui.

Dar nepaskelbus galutinių rezultatų Floridoje, kurią vėl persekioja balsų skaičiavimo sutrikimai, B.Obama buvo užsitikrinęs 303 balsus Rinkikų kolegijoje, nors jam pakaktų 270 balsų, kad laimėtų rinkimus.

Sakydamas pergalės kalbą, 51 metų prezidentas siekė atgaivinti didžiąsias viltis, kurias padėjo jam iškilti 2008 metais, žadėdamas, kad Amerikai „geriausia dar ateityje“ ir užsimindamas, kad turi didelio masto programą savo antrai kadencijai.

Tačiau daugelį jo planų per pirmąją kadenciją sužlugdė tvirtas respublikonų priešinimasis – įskaitant siūlytas imigracijos ir švietimo reformas bei didelio masto planus, siekiant suvaldyti nerimą keliantį biudžeto deficitą.

Dabar B.Obamai labiausiai rūpi, ar respublikonai norės arba pasiduos spaudimui sudaryti reikšmingą sutartį, kuri leistų išvengti pragaištingo ekonomikos susitraukimo, skatinamo privalomo biudžetų išlaidų karpymo?

„Per ateinančias savaites taip pat tikiuosi susėsti su gubernatoriumi Romney aptarti, kur galėtume dirbti kartu, vesdami šią šalį į priekį“, – prezidentas sakė savo jaudinančioje padėkos kalboje.

Tačiau B.Obama žino, jog dabar jam reikia tartis ne su įveiktu varžovu, o su respublikonų lyderiais Kongrese, kurie gali imtis kaišioti pagalius į ratus, žlugus jų skelbtam tikslui: užtikrinti, kad demokratas taptų tik vieną kadenciją dirbusiu prezidentu.

B.Obamos pergalė suteiks jam galimybę įdiegti giliai į Amerikos gyvenimą savo pasiūlytas sveikatos apsaugos sistemos ir Volstrito reformas.

Ateinančių metų pradžioje jam tikriausiai taip pat teks spręsti, ar galima naudoti karinę jėgą, siekiant sužlugdyti Irano branduolinę programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius