-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas atmeta JAV karių išvedimo iš Pietų Korėjos galimybę

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį atmetė galimybę, kad per artėjantį susitikimą su šiaurės korėjiečių lyderiu sutiks sumažinti JAV karinį kontingentą Pietų Korėjoje.
Metinis Donaldo Trumpo pranešimas Kongrese
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ne, tai nėra vienas iš svarstytinų dalykų“, – pareiškė D.Trumpas, paklaustas, ar iš Pietų Korėjos galėtų būti išvesti dalis amerikiečių karių, kurių šiuo metu ten laikoma 28 500.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus per susitikimą Baltuosiuose rūmuose su vienu aukšto rango Kinijos pareigūnu, prezidentas pabrėžė, kad neatskleis savo kozirių, kuriais galėtų pasinaudoti per kitą savaitę Hanojuje numatytą viršūnių susitikimą.

Primygtinai klaustas, ką galėtų pasiūlyti derybų metu, D.Trumpas atkirto: „Viskas yra svarstytina.“

Jis vėl gyrė užmegztus asmeninius santykius su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, su kuriuo pernai birželį buvo susitikęs Singapūre. Tai buvo pirmas per visą istoriją toks abiejų konfrontuojančių šalių vadovų susitikimas.

JAV lyderis spaudžiamas per dvi dienas truksiančias antrąsias derybas pasiekti konkretesnių rezultatų Korėjos pusiasalio denuklearizacijos klausimu.

Prezidentu tapęs verslininkas jau ilgą laiką galvoja apie JAV karių išvedimą iš sąjungininkų šalių ir teigia, kad Amerika skiria pernelyg daug lėšų valstybėms, kurios neretai būna jos varžovės prekybos srityje.

Spėliones, kad derybų objektu gali tapti amerikiečių pajėgos, paskatino faktas, jog Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja niekaip negali susitarti, kiek Seulas turėtų mokėti Vašingtonui už apsaugą, D.Trumpo administracijai ketinant padidinti kainą.

Šiaurės Korėja formaliai taip ir neužbaigė 1950–1953 metų karo su savo pietine kaimyne. Pastaruoju metu Pchenjanas ir Seulas oficialiai dėjo pastangas, kad būtų pasirašyta taikos sutartis.

Kaip bebūtų, bet kokiems mėginimams išvesti JAV kontingentą griežtai prieštarautų JAV Kongresas ir Japonija, kurios konservatyvioji vyriausybė labai atsargiai vertina Pchenjano ketinimus.

Sprendimui grąžinti namo amerikiečių kariškius nepritartų ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas – kitaip negu kai kurie jo pirmtakai, taip pat priklausę centro dešiniajai stovyklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius