-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 23 /22:29

Trys didvyriai iš JAV: vaikystės draugai, per laimingą atsitiktinumą įlipę į traukinį su džihadistu

Tris amerikiečius visas pasaulis dabar vadina didvyriais, nes jie užkirto kelią potencialiam teroro aktui iš Amsterdamo į Paryžių važiuojančiame traukinyje. Jie sulaikė įtariamą džihadistą, nors vienam jų ir teko po to atsidurti ligoninėje. Liudininkai teigia, kad situacija atrodė be išeities – geležinkelių darbuotojai užsirakino atskirame vagone ir keleivius paliko likimo valiai. Laimei, traukiniu vyko trys amerikiečiai. Trijulė – draugai nuo vaikystės, visi lankę krikščionišką mokyklą Kalifornijoje ir augdami dažnai žaisdavo karinius žaidimus, rašo „The Wall Street Journal“.
Spenceris Stone'as, Anthony Sadleris, Alekas Skarlatosas
Spenceris Stone'as, Anthony Sadleris, Alekas Skarlatosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Važiuoju į Europą!!! Oho“, – gegužės 14 d. savo socialinio tinklo paskyroje parašė 23-ejų Anthony Sadleris, likus trims mėnesiams iki suplanuotos kelionės po Italiją, Vokietiją, Nyderlandus, Prancūziją ir Ispaniją. 

23-ejų JAV karinių oro pajėgų karys Spenceris Stone'as, tarnaujantis bazėje Portugalijoje, 22-ejų Oregono Nacionalinės gvardijos narys Alekas Skarlatosas ir koledžo studentas A.Sadleris Europoje nusprendė praleisti trijų savaičių atostogas. Tačiau namo grįš jie kaip apdovanoti didvyriai, telefonu jau kalbėję su JAV prezidentu Baracku Obama, o netrukus susitiksiantys Eliziejaus rūmuose su Prancūzijos prezidentu François Hollande'u. 

Šeštadienį jaunuolių šeimos nariai pasakojo esantys dėkingi, kad buvo išvengta masinės tragedijos, o trys draugai liko gyvi. 

Papildyta 22.29 val. Trims amerikiečiams bus įteikti aukščiausi Prancūzijos apdovanojimai – Garbės legiono ordinai.

„Scanpix“/AP nuotr./Anthony Sadleris, Spenceris Stone'as, Alekas Skarlatosas
„Scanpix“/AP nuotr./Anthony Sadleris, Spenceris Stone'as, Alekas Skarlatosas

Karinių oro pajėgų karys šoko prieš ginklą

Trys amerikiečiai susitiko Nyderlanduose – ištrūkti į Senąjį žemyną jie suplanavo tada, kai oro pajėgų karys S.Stone'as gavo atostogų. Amsterdame įsėdo į traukinį. 

S.Stone'o motina Joyce Eskel perpasakojo, ką girdėjo iš sūnaus. Jis traukinyje miegojo, kai išgirdo dūžtantį stiklą. Pramerkęs akis pamatė konduktorių, lekiantį prie iš tualeto išeinančio kalašnikovu ginkluoto vyro. Jis mėgino užpuoliką sulaikyti, tačiau jam nepavyko.

Motina pasakojo, kad dar prieš atimant kalašnikovą užpuolikas juo nusitaikė į S.Stone'ą ir bandė iššauti, bet jam, laimei, nepavyko.

„Alekas pasakė Spenceriui: „Einam“, – pasakojo J.Eskel.

Jie abu pašoko ir pasileido prie užpuoliko. Iš paskos iškart pakilo ir A.Salderis. A.Skarlatosas iš vyro atėmė automatinį ginklą dar prieš šiam iššaunant. Tačiau užpuolikas turėjo ir daugiau ginklų – išsitraukęs kartonui pjaustyti skirtą peilį juo puolė S.Stone'ą. Karinių oro pajėgų kariui kelis kartus pataikyta į nugarą, ranką, veidą. 

Motina pasakojo, kad dar prieš atimant kalašnikovą užpuolikas juo nusitaikė į S.Stone'ą ir bandė iššauti, bet jam, laimei, nepavyko.

Trys draugai galiausiai nurungė įtariamą džihadistą – jiems padėjo ir keletas kitų keleivių. Įtariamąjį tol mušė, kol jis neteko sąmonės.

S.Stone'as po įvykio nuvežtas į ligoninę, kur jam buvo atlikta operacija, tačiau išleistas jau šeštadienio popietę.

„Jam operavo ranką – buvo pažeistas nervas. Medikai sako, kad jis ją galės visiškai valdyti“, – sakė motina.

Kelionė traukiniu – laimingas atsitiktinumas

A.Skarlatoso tėvas Emanuelis pasakojo, kad visiškai ramus sūnus jam paskambino praėjus maždaug dviem valandoms po incidento. „Tėti, mes nukovėme teroristą traukinyje“, – sūnaus žodžius išgirdo 65-erių tėvas. Jis prisipažino net nežinojęs, kad draugai vyko traukiniu į Paryžių.

Jis toks stiprus vaikis visomis prasmėmis – ir fiziškai, ir emociškai, – sakė tėvas.

Tėvo teigimu, jo sūnus vienas nuskrido į Vokietiją, o su draugais susitiko Amsterdame, iš kur ir pradėjo savo bendrą kelionę. E.Skarlatas pasakojo, kad bilietai į Paryžių buvo spontaniškas sprendimas – pasirodė, kad ir lemtingas.

„Jie taip puikiai leido laiką Amsterdame, bet nusprendė vis dėlto važiuoti į Paryžių. Tai buvo laimingas atsitiktinumas“, – sakė tėvas.

Sūnus jam pasakojo, kad jis traukinyje jis taip pat miegojo, bet jį pažadino šūvis ir dūžtantis stiklas. A.Skarlatosas išgirdo, kad šaulio ginklas užsikirto, tuomet ir pasakė S.Stone'ui: „OK, einam“.

„Jis toks stiprus vaikis visomis prasmėmis – ir fiziškai, ir emociškai“, – „ANC News“ sakė tėvas.

A.Skarlatoso dėdė pasakojo, kad jo sūnėnas baigęs mokslus išsikraustė į Oregoną, vėliau ten prisijungė prie Nacionalinės gvardijos. Neseniai jis grįžo į misijos Afganistane. 

Vaikino pamotė „The Daily Beast“ sakė, kad grįžęs iš Afganistano jis apsigyveno namuose. Ji prisipažino, kad su tėvu puse lūpų užsiminė, jog A.Skarlatosui gal reikėtų pasieškoti savo būsto, tačiau dabar sako norinti, kad jis niekada nepaliktų namų.

Išvažiavo pramogų, grįš kaip didvyris

J.Eskel WSJ sakė, kad jos sūnus užaugo kaimynystėje nuo Skarlatosų namų. Kartu vaikai žaisdavo dažasvydį, karinius žaidimus. „Kai Spenceris buvo mažas, ant jo gimtadienio torto viršaus buvo kareiviai“, – prisiminė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius