Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys Graikijos valdžios atstovai atsiribojo nuo referendumo – vyriausybė grasina atsistatydinti

Graikijos valdžios sluoksniuose vis labiau kylant įtampai dėl referendumo, nulemsiančio Graikijos likimą Europos Sąjungoje, trys nacionalistinės partijos „Nepriklausomi graikai“ nariai atsiribojo nuo referendumo, skelbia Graikijos dienraštis „Kathimerini“.
Graikijos premjeras Aleksis Cipras
Graikijos premjeras Aleksis Cipras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos parlamento nariai Vassilis Kokkalis prieštarauja referendumo formuluotėms, o štai kitas „Nepriklausomų graikų“ atstovas parlamente Kostas Damavolitis pareiškė, kad balsuos už Graikijos likimą ES ir skatins tai daryti savo rinkėjus.

Iš Pirėjo miesto kilęs konservatyvių nacionalistų atstovas Dimitris Kammenos išplatino pranešimą, kuriuo skelbia atsiriboją nuo referendumo. Šie pareiškimai dar labiau susilpnina valdančiosios koalicijos ir premjero Aleksio Cipro pozicijas.

Graikijos radikali kairioji vyriausybė užsiminė galinti atsistatydinti, jeigu sekmadienį vyksiančio referendumo, galinčio nulemti šalies finansinę ateitį, rezultatai neatitiks lyderių pozicijos dėl tarptautinių skolintojų iškeltų finansinės pagalbos sąlygų.

Graikijos finansų ministras Janis Varufakis ketvirtadienį duodamas interviu radijui pareiškė, kad vyriausybė tikrai gali atsistatydinti. Jis pridūrė, kad Atėnams siekiant užtikrinti, kad skubiai paskelbtas referendumas įvyktų laiku, „mes dabar dirbame karo režimu“.

Tarptautiniai skolintojai ir rinkos šiek tiek atitoko po kelių dramatiškų Graikijos skolų krizės dienų, stebėdami praeitą savaitgalį vykusių įtemptų konsultacijų padarinius.

Tuo tarpu paprasti graikai atsidūrė finansinėje nežinomybėje, kai vyriausybė visai šiai savaitei paskelbė griežtas kapitalo kontrolės priemones, siekdama išvengti masinio pinigų atsiėmimo iš bankų. Dabar gyventojams leidžiama per dieną išsiimti iš bankomatų tik po 60 eurų, o tokia padėtis dar labiau apsunkino gyvenimą kelerius metus recesijos vargintoje šalyje.

Atėnai tvirtina, kad plebiscite bus balsuojama tik dėl griežtų taupymo priemonių, kurias skolintojai reikalavo įgyvendinti pagal finansinės pagalbos programą, kurios galiojimas baigėsi antradienį. Tačiau Europos Sąjungos lyderiai sakė, kad šis balsavimas parodys, ar Graikija nori likti euro zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius