Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys mėnesiai po žemės drebėjimo Japonijoje: šalyje protestuojama prieš atominę energetiką

Tokijuje protestuojantys prieš branduolinę energetiką žmonės šeštadienį dalyvavo masinės demonstracijose, minint trijų mėnesių sukaktį po tūkstančius gyvybių nusinešusio galingo žemės drebėjimo ir cunamio, kuris sukėlė vieną iš pavojingiausių pasaulyje atominių krizių.
Protestas prieš atominę energetiką Tokijuje
Protestas prieš atominę energetiką Tokijuje / „Scanpix“ nuotr.

Prie Japonijos šiaurės rytinių krantų kovo 11 dieną įvykęs 9 balų žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį, kuris nuniokojo pakrantės miestus. Šios stichinės nelaimės taip pat sugadino elektros tiekimo ir aušinimo sistemas Fukušimos 1-ojoje atominėje jėgainėje, esančioje už maždaug 225 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tokijo. Vėliau elektrinėje griaudėjo galingi sprogimai, kilo gaisrai, į aplinką pateko daug radioaktyvių teršalų.

Šimtai darbuotojų stengiasi ataušinti pažeistus Fukušimos jėgainės reaktorius ir galutinai užbaigti šią krizę iki kitų metų pradžios. Dėl šios avarijos iš teritorijos aplink elektrinę evakuoti daugiau nei 80 tūkst. gyventojų.

Dėl pastarųjų nelaimių atsinaujino debatai dėl atominės energetikos Japonijoje, kuri turi mažai gamtinių išteklių ir yra labai nuo jos priklausoma. Kai kurios atominės jėgainės buvo uždarytos po avarijos Fukušimoje, daugelis japonų baiminasi, kad elektros energijos gali pristigti vasarą, kai jos suvartojama daugiausiai. Tačiau taip pat buvo surengti keli protestai prieš atominę energetiką.

Šeštadienį keli šimtai žmonių susirinko parke Tokijo centre, esančiame netoli miesto simboliu tapusio Tokijo bokšto. Demonstrantai skandavo šūkius ir nešė spalvingus plakatus su protesto užrašais.

„Nedelsiant sustabdykite branduolinės energijos naudojimą ir uždarykite jėgaines“, – skelbė vienas plakatas.

Protesto akcijos taip pat vyko kitose šalies vietose.

Praėjus trims mėnesiams po stichinės nelaimės, kuri nusinešė apie 23 tūkst. žmonių gyvybių, apie 90 tūkst. žmonių tebegyvena laikinose prieglaudose, tokiose kaip mokyklų sporto salės ir bendruomenių centrai. Kai kurios šeimos persikėlė į laikinus namus, tačiau išteklių stinga, o pakankamai būstų veikiausiai nebus pastatyta dar kelis ateinančius mėnesius.

Nuniokotoje pakrantėje tebevyksta dideli valymo darbai. Kranai, sunkvežimiai ir buldozeriai ardo šimtus tūkstančių namų, kuriuos sugriovė arba apgadino cunamis.

Japonijos premjeras Naoto Kanas šeštadienį aplankys cunamio nuniokotą regioną šiaurinėje Ivatos prefektūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius