2014 07 24 /23:04

Trys Ukrainos partijos pasitraukė iš valdančiosios koalicijos, atsistatydina premjeras A.Jaceniukas

Trys Ukrainos partijos – „Udar“, „Svoboda“ ir „Batkyvščina“ pranešė apie pasitraukimą iš parlamentinės koalicijos. Ketvirtadienį vakare apie pasitraukimą pranešė ir premjeras Arsenijus Jaceniukas, skelbia unian.net.
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Jaceniukas apie atsistatydinimą paskelbė parlamento posėdyje. Jis sakė, kad atsistatydina dėl koalicijos griūties ir vyriausybinių iniciatyvų blokavimo. Jis pažėrė kritikos politikams, nesugebėjusiems priimti energetikos ir biudžeto įstatymų, pasiekti tai, kad būtų padidintas kariuomenės finansavimas.

A.Jaceniukas pabrėžė, kad jo Vyriausybė padarė viską, kad galėjo ir ko norėjo ukrainiečiai. 

Savo sprendimą A.Jaceniukas motyvavo tuo, „kad šiandien liko nenubalsuoti įstatymai, nėra kuo mokėti milicininkui, daktarui, mokytojui, nėr už ką pirkti šautuvo, nėra kuo užtaisyti BTR'ą (šarvuotį); kad šiandien nepriimtas sprendimas užpildyti Ukrainos dujų saugyklas, kad galėtume peržiemoti, kad pagaliau išsilaisvintume iš Rusijos dujinės priklausomybės“.

„Aš skelbiu savo atsistatydinimą dėl koalicijos griuvimo ir vyriausybės iniciatyvų blokavimo“, – pareiškė jis parlamente.

„Koalicijos griūtis turi šiandien pasekmių. Įstatymai, kurie pripildytų biudžeto pajamas, sužlugdyti. Ir tai suprantama. Kas gi norėtų eiti į rinkimus ir tuo pačiu metu balsuoti už nepopuliarius įstatymus?“ – pareiškė jis Aukščiausiojoje Radoje.

„Mainyti siaurą politinį interesą į valstybės likimą neleistina. Tai moralinis ir etinis nusikaltimas“, – sakė A.Jaceniukas.

Tai, kas šiandien įvyko parlamento salėje, turės labai sudėtingų, jeigu ne dramatiškų pasekmių šaliai

Kalbėdamas iš Aukščiausiosios Rados tribūnos, jis pareiškė jokiu būdu nesutinkąs eiti į koaliciją su „regionalais“ ir komunistais, ir kadangi veikiančioji koalicija sugriuvo, jis priėmęs sprendimą atsistatydinti, nurodo unian.net.

A.Jaceniuko nuomone, „tai, kas šiandien įvyko parlamento salėje, turės labai sudėtingų, jeigu ne dramatiškų pasekmių šaliai“.

A.Jaceniukas vyriausybei vadovavo nuo šių metų vasario 27 dienos, kai susiformavo parlamentinė frakcijų koalicija „Europinis pasirinkimas“.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas vakariniame plenariniame posėdyje oficialiai paskelbė apie koalicijos „Europinis pasirinkimas“ egzistavimo nutraukimą.

Koaliciją paleidus ir per 30 dienų nebesuformavus naujos, prezidentas galės paleisti Aukščiausiąją Radą ir skelbti naujus pirmalaikius parlamento rinkimus.

Atsistatydinus A.Jaceniukui, laikinai Vyriausybei vadovauti paskirtas Vladimiras Groismanas.

Siekia parlamento paleidimo

Kaip skelbia naujienų agentūra „Unian“, parlamento posėdyje apie pasitraukimą iš koalicijos paskelbė „Udar“ frakcijos atstovas Vitalijus Kovalčiukas.

Jis teigė, kad toks sprendimas leis Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai paleisti parlamentą ir surengti pirmalaikius rinkimus į Aukščiausiąją Radą.

Jis teigė, kad toks sprendimas leis Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai paleisti parlamentą ir surengti pirmalaikius rinkimus į Aukščiausiąją Radą.

Savo ruožtu frakcijos „Svoboda“ atstovas Olegas Tyagnibokas taip pat pažymėjo, jog jo frakcija nusprendė palikti koaliciją tam, jog P.Porošemka priimtų sprendimą paleisti parlamentą.

„Dabartinėje situacijoje toks parlamentas, kuris dangsto valstybės išdavikus, parlamentas, kuris neatima parlamentarų neliečiamybės iš Kremliui dirbančių asmenų, egzistuoti negali“, – kalbėjo O. Tyagnibokas.

„Batkyvščina“ frakcijos lyderis Sergejus Sobolevas tikino, kad jo partija yra pasiruošusi dalyvauti būsimuosiuose rinkimuose. 

Ukrainos deputatas Nikolajus Tomenka tvirtino, kad koalicijoje yra daugybė politikų, kurie pasiryžę jau ketvirtadienį parašyti išėjimo iš koalicijos pareiškimus tam, kad ji nustotų egzistavusi. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius