Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai armėnų mini savo tautos genocido metines

Tūkstančiai armėnų antradienį dalyvavo eitynėse prie kalvos viršūnėje esančio memorialo Armėnijos sostinėje, minint jų tautos genocidų, kurį vykdė Osmanų imperija per Pirmąjį pasaulinį karą, 97-ąsias metines.
Armėnijoje minimos tautos genocido metines
Armėnijoje minimos tautos genocido metines / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo ankstaus ryto daugybė žmonių dalyvavo kasmetinėse eitynėse, nešdami žvakes ir gėles, kurias dėjo prie masinių žudynių memorialo centre degančios amžinosios ugnies.

„Šiandien mes, kaip ir daugelis visame pasaulyje, lenkiamės nekaltų armėnų genocido aukų atminimui“, - sakoma Armėnijos prezidento Seržo Sargsiano pranešime.

Tarp gedėtojų buvo 75 metų Covinar Tumasian, kuri sakė, kad jos tėvas kovojo, mėgindamas apginti moteris ir vaikus nuo turkų išpuolių.

Ji ragino kitas šalis spausti Turkiją pripažinti, kad šios žudynės buvo genocidas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Armėnai degina Turkijos vėliavą Jerevano centre.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Armėnai degina Turkijos vėliavą Jerevano centre.

Turkija griežtai neigia genocido faktą, o šiemet šių įvykių minėjimą temdo įtampa tarp abiejų kaimyninių šalių, kurią dar labiau pakurstė Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pastangos savo šalyje priimti įstatymą, numatantį teisinę atsakomybę už viešą neigimą, kad masinės armėnų žudynės buvo genocidas.

Kilus diplomatiniam ginčui su Turkija, Prancūzijos aukščiausiasis teismas vasarį atmetė šį teisės aktą, argumentuodamas, kad jis varžo kalbos laisvę.

Švedijos parlamentas praeitą mėnesį taip pat pripažino šias žudynes genocidu, sukeldamas dar didesnį Turkijos pasipiktinimą..

Armėnei teigia, kad iki 1,5 mln. jų tautiečių buvo nužudyti per Pirmąjį pasaulinį karą, byrant Osmanų imperijai, o šią poziciją palaiko kai kurios kitos šalys.

Tuo tarpu Turkija argumentuoja, kad 300-500 tūkst. armėnų ir ne mažiau turkų žuvo per pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš Osmanų imperijos valdžią ir susivienijo su Rusijos armija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius