Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 01 /19:09

Tūkstančiai Maskvoje ir Sankt Peterburge nešė plakatus su B.Nemcovo atvaizdu, buvo incidentų

Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo šalininkai sekmadienį po pietų žygiavo Maskvos gatvėmis ir išreiškė savo pyktį bei gedulą dėl šio Kremliaus kritiko brutalaus nužudymo. Į maršą susirinko tūkstančiai žmonių, praneša CNN.
Gedulo maršas Borisui Nemcovui atminti
Gedulo eitynės Borisui Nemcovui pagerbti / AFP/„Scanpix“ nuotr.

19.09 val. Rusijos žiniasklaida praneša, kad B.Nemcovo partietis Michailas Kasjanovas eitynių metu pasiūlė Zamoskvorečės tiltą pavadinti žuvusio opozicionieriaus vardu.

16.24 val. Baigiantis maršui jo dalyviai skandavo "Šviesios atminties Borisas".

Organizatoriai skelbia, kad dalyvavo apie 50 tūkst. žmonių.

Gedulo marše Maskvoje sulaikytas Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas (P.Porošenkos blokas) Aleksejus Gončarenka.

Facebook iliustr./Aleksejus Gončarenka, sulaikytas Maskvoje
Facebook iliustr./Aleksejus Gončarenka, sulaikytas Maskvoje

„Mane sulaikė, pasodino į grotuotą automobilį, atėmė pasą. Mušė. Aš nieko nerėkiau, jokių plakatų ir vėliavų nenešiau. Sulaikė dėl marškinėlių. Dabar veža į policijos skyrių“, – rašo politikas savo „Facebook“ paskyroje.

Maskvos vidaus reikalų skyrius šios informacijos nekomentavo.

15.31 val. Dėl minios buvo beveik neįmanoma patekti į metropoliteną. CNN reportaže aiškiai matoma, kad B.Nemcovo žūties vietoje susiformavo spūstys. Į karių apsaugos lanku apsuptą zoną ant Zamoskvorečės tilto prie Kremliaus žmonės leidžiami po vieną tik trumpam – padėti gėlių. Per garsiakalbius raginama kuo greičiau leisti prieiti kitiems norintiems.

14.16 val. Maskvos valdžia skelbia, kad į maršą susirinko 7 tūkst. dalyvių. Tačiau patys organizatoriai jau suskaičiavo 25 tūkst.

14.04 val. Policija sulaikė provokatorius – nacionalistus su imperine trispalve. Portalo „Meduza“ duomenimis, sulaikyti trys jaunuoliai. Prieš tai grupė „Antimaidan“ buvo išplatinusi pranešimą, kad vengs konfliktų su opozicija eitynių metu.

Newsru.com praneša, kad eitynės vyksta policijai ėmusis itin didelių atsargumo priemonių. Planuojama nuo 14 val. eiti iš metro stoties „Kitaj gorod“ iki Kremliaus. Šioms eitynėms duotas merijos leidimas.

Įkalintos Ukrainos pilotės Nadios Savčenkos advokatas Markas Feiginas „Twitter“ praneša, kad prie eitynių prisijungs ir speciali lakūnės palaikymo kolona.

Tūkstančiai eitynių dalyvių susirinko Slavianskaja aikštėje. Jie atsinešė daugybę plakatų su B.Nemcovo atvaizdu. Populiariausi užrašai „Jis kovojo už mūsų ateitį“, „Kovojo už teisingą Rusiją“. Populiarus ir plakatas „Borisj“. Šis žodis, reiškiantis „kovok“, skamba kaip Boriso vardas.

Pagrindinis eitynių organizatorius, B.Nemcovo partietis Ilja Jašinas pranešė, kad eitynių lozungas „Didvyriai nemiršta“. Politinių plakatų bus vengiama, toks merijos nurodymas.

Maršas vyksta ir Sankt Peterburge

Maždaug 5-10 tūkst. žmonių minia susirinko į analogiškas gedulo eitynes Sankt Peterburge.

Tačiau policija mieste prie Nevos sulaikė vieną iš maršo organizatorių Vsevolodą Nelajevą – už tai kad nesilaikoma susitarimo nesinešti politinių plakatų. Pirminiais duomenimis, policijai užkliuvo Ukrainos vėliava. O portalas fontanka.ru praneša, kad V.Nelajevas sulaikytas už tai, kad su bendražygių grupe atsiskyrė nuo pagrindinės kolonos ir ėjo su savivaldybe nesuderinta trasa.

Minios žmonių ir jūra gėlių

Eitynių dalyviai praneša, kad prie gėlių kioskų Maskvos metro – didžiulės eilės. Žmonės nešasi ne tik plakatus, partijų, Rusijos ir Ukrainos vėliavas, bet ir gėles.

 

„Pavasario“ maršą keičia gedulo eitynės

55 metų buvusiam vicepremjerui penktadienį prieš pat vidurdienį kelis kartus buvo šauta į nugarą, kai jis ėjo per tiltą netoli Kremliaus sienų.

Kai buvo nužudytas B.Nemcovas, opozicija nusprendė, kad protesto eitynės, kurias ji jau anksčiau planavo surengti sekmadienį, taps memorialiniu žygiu šio veikėjo atminimui. Demonstracijos dalyviai planuoja pereiti ir tą tiltą, kur buvo nušautas B.Nemcovas, dabar nuklotą gėlėmis ir nuotraukomis.

VIDEO: "Radio Svoboda" transliacija iš gedulo maršo
VIDEO: Tiesioginė transliacija iš Maskvoje organizuojamo gedulo maršo
VIDEO: Gedulo maršas Sankt Peterburge

Politikų reakcija

V.Putinas šeštadienį pažadėjo nubausti žudikus, Rusijos opozicijos veikėjai pasmerkė šią „politinę“ žmogžudystę, o Vakarų lyderiai paragino atlikti nuodugnų tyrimą.

Kelios valandos prieš savo mirtį B.Nemcovas iš vieno populiaraus radijo studijos ragino žmones prisidėti prie opozicijos sekmadienio mitingo už „nedelsiamą karo Ukrainoje nutraukimą“ ir sakė, kad V.Putinas turėtų atsistatydinti. Maskvos valdžia davė leidimą surengti demonstraciją, kurioje galėtų dalyvauti iki 50 tūkst. žmonių.

Susiję: Paskutinis B.Nemcovo interviu, likus 3 val. iki nužudymo

Įžūlus B.Nemcovo nužudymas yra dar vienas iš visos virtinės opozicijos veikėjų nužudymų per 15 V.Putino valdymo metų ir primena tai, kaip 2006 metų spalį, per V.Putino gimtadienį, buvo nušauta reporterė ir Kremliaus kritikė Ana Politkovskaja.

V.Putinas dėl B.Nemcovo nužudymo kaltino priešininkus, bandančius diskredituoti Kremlių, bet šeštadienį žinutėje aukos motinai pažadėjo daryti visa, ką gali, kad „šios niekšiškos ir ciniškos žmogžudystės organizatoriai ir kaltininkai sulauktų bausmės, kurios nusipelnė“.

Susiję: Borisas Nemcovas bijojo, kad V.Putinas jį nužudys

B.Nemcovo, ilgamečio kovotojo su korupcija, kuris buvo vicepremjeras valdant Borisui Jelcinui, sąjungininkai jo žūtį susiejo su jo nepritarimu Kremliaus politikai.

„Tai buvo įsakyta Putino, be jokio abejonės šešėlio, – sakė 59 metų Aleksandras Badijevas. – Jie parodė mums, koks likimas bus visų tų, kurie yra prieš juos“.

Tyrėjai sakė, kad užpuolikai paleido mažiausiai aštuonis šūvius iš automobilio, kai B.Nemcovas ėjo drauge su moterimi, kuri Rusijos žiniasklaidos buvo įvardyta kaip 23 metų ukrainiečių manekene Ana Durickaja. Pastaroji per išpuolį nenukentėjo.

Rusijos kanalo TVC parodytoje medžiagoje, kuri buvo nufilmuota toli buvusia stebėjimo kamera, matosi įtariamas žudikas, bėgantis gatve ir įšokantis į jo laukusį automobilį, kuris tuomet nuvažiavo dideliu greičiu.

Susiję: Saugumo kameros įrašas, kurį išplatino televizija

B.Nemcovo ir jo palydovės ta kamera neužfiksavo.

„Jau yra (ištisas) neišaiškintų politinių žmogžudysčių ir užpuolimų Rusijoje sąrašas, – pareiškė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“. – Negalime leisti Borisui Nemcovui tapti tiesiog dar vienu vardu šiame sąraše“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius