Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai protestuotojų Londone reikalavo Davido Camerono galvos

Tūkstančiai protestuotojų išėjo į Londono gatves reikalauti Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono atsistatydinimo. Įsiutę miestiečiai reikalavo ministro pirmininko galvos po to, kai prieš keletą dienų jis prisipažino turėjęs akcijų tėvo ofšoriniame versle.
Protesto dėl Davido Camerono atsistatydinimo Londone akimirka.
Protesto dėl Davido Camerono atsistatydinimo Londone akimirka.

Į per porą dienų suorganizuotą protestą susirinko keletas tūkstančių aktyvistų bei reikalavo Parlamento vadovą palikti postą. Pusantros valandos trukęs protestas prasidėjo prie D.Camerono namų durų, Downing gatvės 10-ojo namo.

Savo nuomonę išreikšti aktyvistai susirinko su plakatais, kostiumais bei muzikos instrumentais. Miniai skanduojant: „Mokesčių slėpimas – nusikaltimas, Davidas Cameronas privalo atsistatydinti“ ir kitus šūkius, per mikrofoną eiles apie mokesčius, pabėgėlius bei Panamą repavo atlikėjas.

Mitinge dalyvavusi Ann su savo šeimos nariais 15min teigė, jog atėjo ne tik dėl savęs: „Mes negalime gyventi valstybėje, kurios vadovai elgiasi, kaip nusikaltėliai. Nenoriu, kad mano vaikai augtų matydami tokią valdžią. Atėjome čia ne dėl savęs, o dėl savo vaikų ir visų, kas gyvena Britanijoje“.

15min/Protestas prieš Davidą Cameroną
15min/Protestas prieš Davidą Cameroną

Protestuotojai ypatingą dėmesį atkreipė ir į pabėgėlius, kurių gyvenimo sąlygos – itin prastos bei ragino vyriausybę skirti jiems lėšų ir supaprastinti atvykimo į Jungtinę Karalystę sąlygas. Mitingą saugojo kelios dešimtys pareigūnų, iš pradžių maniusių, kad taikus protestas baigsis pirminėje susirinkimo vietoje.

„Šis įvykis turėtų trukti apie porą valandų. Nemanau, kad gali kilti agresija ar įvykti peštynės, atrodo, žmonės taikiai reiškia savo nuomonę, nes turi tokią teisę. Kaip ten bebūtų, mes esame pasiruošę bet kokiems tolimesniems įvykiams. Taip pat budi pastiprinimo komanda, kuri prireikus pasirodys per minutę“. – 15min sakė vienas iš pareigūnų.

15min/Protestas prieš Davidą Cameroną
15min/Protestas prieš Davidą Cameroną

Vos pakalbėjus su pareigūnu, garsiakalbiu buvo pranešta, jog D.Camerono namuose nėra, tad miniai pasiūlyta keliauti į vietą, kuriame rengiamas pavasarinis susirinkimas. Per keletą minučių, užblokavusi gatves ir nepraleisdama automobilių, minia susibūrė prie „The Grand Connought Rooms“ pastato, kuriame buvo D.Cameronas.

Atakavo konservatorių automobilį

Protestuotojai užblokavo pagrindinį įėjimą ir apsupo pastatą iš visų pusių. Pasirodęs policijos pastiprinimas į pastatą ir iš jo lydėjo žmones bei saugojo, kad širstantys mitinguotojai neįsiveržtų vidun.

Prie pastato protestuotojai atsinešė kiaulės formos pinjatą ir ją sudaužė lazdomis. Iš vidaus pasipylė dešimtys netikrų banknotų. Pareigūnai atidžiai stebėjo veidus juodais šalikais prisidengusius dalyvius bei vaikiną, šalia policininkų nuolat dainavusį „Nekenčiu Davido Camerono“.

VIDEO: Protestas Londone dėl premjero Davido Camerono atsistatydinimo

Vyrukas, 15min prisistatęs Mattu, tikino, kad „Panamos Popierių“ skandalas nėra vienintelė priežastis reikalauti premjero palikti postą. „Dabartinėje situacijoje, kurioje atsidūrė Europa, Cameronas elgiasi pernelyg pasyviai. Pabėgėlių politika, Europos Sąjungos referendumas, sumažintos išmokos neįgaliesiems – daugybė problemų, kurių jis nesugeba išspręsti taip, kad būtų naudinga britams.

Noriu, kad jo pareigas užimtų drąsus ir, svarbiausia, atsakingas asmuo. Anglija nebegali taikstytis su tokiais politikais. O dar tas mokesčių slėpimas. Vyriausybės galva paprasčiausiai negali taip elgtis“, – kalbėjo jaunas britas.

15min/Protestas prieš Davidą Cameroną
15min/Protestas prieš Davidą Cameroną

Mitingo įkarštyje iš apsupto pastato kiemo išvažiavo Konservatorių partijos ženklu pažymėtas automobilis. Susirinkusieji nieko nelaukė ir pradėjo jį daužyti plakatų lazdomis bei trukdyti važiuoti. Automobilį apsupę pareigūnai žingsnis po žingsnio mėgino išlydėti transporto priemonę į neužtvertą gatvę, tačiau to padaryti jiems nepavyko.

Minia ėmė skanduoti: „Konservatoriai – šiukšlės, dinkite iš mūsų šalies!“. Nuvažiavus vos kelis metrus, juodais šalikais veidus prisidengę aktyvistai susėdo ant gatvės ir nebeleido automobiliui važiuoti. Jo viduje tebuvo vairuotojas, kuriam buvo liepta užvažiuoti ant šaligatvio. Ten jam kelią ir vėl pastojo ant grindinio susėdę protestuotojai.

Pareigūnė, lydėjusi transporto priemonę nežinojo, kodėl mitinguotojai nusprendė jį atakuoti: „Aš neturiu supratimo, kodėl jie puola būtent šią transporto priemonę, paklauskite žmonių su plakatais“, – 15min sakė policininkė ir pačiupusi lazdą, su kuria vienas iš aktyvistų trenkė į mašinos langą, nusviedė ją šalin.

15min/Protestas prieš Davidą Cameroną
15min/Protestas prieš Davidą Cameroną

Po kurio laiko iš sustojusio automobilio pareigūnai išvedė jo vairuotoją. Įsiutę protestuotojai priekaištavo pareigūnams dėl to, kad politikų automobiliui leidžiama sustoti pėstiesiams skirtoje vietoje. Iš agresyviai nusiteikusių mitingo dalyvių atėmę medines lazdas policininkai numalšino galimas riaušes. Truputį pastoviniavę prie tuščio automobilio mitinguotojai išsiskirstė savais keliais.

Nei D.Cameronas, nei kiti politikai protesto dalyviams nepasirodė. Tiesa, premjeras pavasarinio susirinkimo metu pripažino, kad netinkamai pasielgė slėpdamas savo akcijas ir gailėjosi visuomenei apie tai nepranešęs anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius