Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai sukrėstų lenkų suplūdo į pagrindinę Varšuvos aikštę pagerbti žuvusio prezidento (nuotraukos)

Dešimtys tūkstančių sukrėstų lenkų šeštadienį vakare nuklojo gėlėmis pagrindinę Varšuvos aikštę, kur buvo deginamos žvakutės gedint prezidento Lecho Kaczynskio, žuvusio per lėktuvo katastrofą netoli Katynės žudynių, vienos didžiausių lenkų tautos tragedijų, vietos.
Dešimtys tūkstančių sukrėstų lenkų šeštadienį vakare gėlėmis ir žvakėmis nuklojo pagrindinę Varšuvos aikštę.
Dešimtys tūkstančių sukrėstų lenkų šeštadienį vakare gėlėmis ir žvakėmis nuklojo pagrindinę Varšuvos aikštę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo lėktuvu, kuris sudužo tvyrant tirštam rūkui mėgindamas nutūpti Rusijos vakarinio Smolensko miesto oro uoste, be prezidento su žmona skrido beveik šimtas aukščiausių Lenkijos politikos ir kariuomenės pareigūnų bei žymūs visuomenės veikėjai.

Tarp žmonių, užplūdusių J.Pilsudskio aikštę pagerbti šios katastrofos aukų, buvo Lenkijos prezidento pareigas perėmęs Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis.

„Šios beprecedentės tragedijos mastas yra unikalus pasauliniu mastu, – sakė laikinasis šalies lyderis. – Turime susidoroti su šia labai sunkia problema, ir mes tai padarysime.“

Krokuvos Vavelio katedroje, kur palaidoti Lenkijos ir Lietuvos valdovai, dvidešimt vienuolių paskambino Žygimanto varpu, kuris gaudžia tik šaliai ypatingo džiugesio ar didelio gedulo metu.B.Komorowskis, paskelbęs savaitę truksiantį nacionalinį gedulą, uždegė žvakutes J.Pilsudskio aikštėje, kur paprastai vyksta didžiuliai susibūrimai ir kurioje per istorinius vizitus į savo gimtinę mišias aukojo popiežius Jonas Paulius II.

Vėliavos prie prezidentūros buvo pusiau nuleistos. Tuo tarpu tūkstančiai Varšuvos gyventojų iškabino valstybines vėliavas savo balkonuose.

Minios sukrėstų žmonių dėjo raudonas ir baltas rožes bei degino žvakutes priešais 200 metų senumo prezidentūros rūmus šalia Varšuvos senamiesčio. Daug susirinkusiųjų šią nelaimę vadino didžiausia Lenkijos katastrofa nuo Antrojo pasaulinio karo.

Krokuvos Vavelio katedroje, kur palaidoti Lenkijos ir Lietuvos valdovai, dvidešimt vienuolių paskambino Žygimanto varpu, kuris gaudžia tik šaliai ypatingo džiugesio ar didelio gedulo metu.

„Tai neįtikėtina – ši tragiška, prakeikta Katynė“, – televizijai TVN24 sakė L.Kaczynskio pirmtakas prezidento poste Aleksanderas Kwasniewskis.

Tai „prakeikta vieta, siaubingas simbolizmas“, sakė jis ir pridūrė: „Sunku patikėti. Nugara bėga šiurpuliai“.

Nors L.Kaczynskis Lenkijoje buvo prieštaringai vertinama politinė figūra, jo žūtis sukrėtė lenkus, daugelis kurių negalėjo suvaldyti ašarų.

„To negali būti. Vis dar negaliu patikėti. Esu sukrėsta“, – sakė 23 metų Katarzyna, kuri atskubėjo prie prezidentūros iš karto po to, kai išgirdo apie lėktuvo katastrofą.

„Mane čia atvedė širdis, tiesiog privalėjau ateiti“, – sakė 45 metų vertėja Anna, kuri į J.Pilsudskio aikštę atėjo drauge su motina ir dukra.

Visoje Lenkijoje, kur daug gyventojų yra uolūs katalikai, žmonės plūdo į bažnyčias, kuriose buvo aukojamos mišios už katastrofos aukas.

„Meldžiamės už mūsų tautą. Esame tikri, kad mūsų brolių ir seserų auka duos vaisių, kad ji atneš taiką ir susitaikymą visiems lenkams“, – šeštadienį vakare per mišias Krokuvos Vavelio katedroje sakė Krokuvos metropolitas kardinolas Stanislawas Dziwiszas, buvęs ilgametis Jono Pauliaus II asmeninis sekretorius.

Visi susirinkusieji tvirtino, jog jiems atrodo įtartinos šios nelaimės priežastys.

„Nežinome, kas tiksliai nutiko, ir yra daug žmonių bei valstybių, kurie turės naudos iš šios nelaimės“, – sakė minėta vertėja Anna.

Tačiau sąmokslo teorijas nustelbė širdgėla.

„Šiandien visi lenkai turi būti drauge nepriklausomai nuo to, kokios yra jų politinės pažiūros, – sakė 50-metis Janas Szczepanskis. – Nerėmiau Lecho Kaczynskio, bet šiandien tai visiškai nesvarbu.“

„Mes esame unikali tauta, mes tampame vieningi ištikus nacionalinei tragedijai“, – agentūrai AFP sakė 55 metų buhalteris Jerzy Grabowskis.

Jis drauge su žmona uždegė prie prezidentūros uždegė dvi žvakutes: vieną už tragiškai žuvusį L.Kaczynskį, o kitą – už Lenkijoje gimusį popiežių Joną Paulių II, kuris mirė 2005-aisiais.

„Tai dar negirdėta tragedija moderniame pasaulyje“, – sakė Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas prieš išvykdamas į katastrofos vietą.

Sekmadienį anksti ryte jis sugrįžo į Varšuvą, kur vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjeras atšaukė vizitą į Vašingtoną. D.Tuskas ketino pirmadienį vykti į Jungtines Valstijas dalyvauti viršūnių susitikime branduolinio saugumo klausimais.

Taip pat buvo atšauktas ir kitą savaitę turėjęs įvykti D.Tusko vizitas į Kanadą.

Sekmadienį rengiamas specialus Lenkijos vyriausybės posėdis.

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė gedulo diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius