Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančius žmonių pražudęs Čado diktatorius siautėja ir teismo salėje

Buvęs Čado diktatorius Hissene'as Habre pirmadienį buvo atgabentas į Tarptautinį baudžiamąjį teismą, kur jis teisiamas už karo nusikaltimus. Nuo 1982 iki 1990 metų Čadą valdęs diktatorius kaltinamas dėl tūkstančių žmonių žudynių, rašo news.vice.com.
Hissene Habre
Hissene'as Habre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Užsičiaupk! Užsičiaupk!“, – šaukė H.Habre, kol jam buvo skaitomi kaltinimai. Trys kaukėti policijos pareigūnai privalėjo tramdyti buvusį Čado vadovą, kuris teismą kaltina šališkumu, o visus kaltinimus atmeta kaip išgalvotus.

„Jis gali šūkauti, kiek tik nori, bet jis neturės teisės aiškinti, ar turi būti teisiamas ir aukos sulauks teisingumo“, – tikino žmogaus teisių gynėjas Reedas Brody, atstovaujantis žudynių aukų artimiesiems.

Skelbiama, kad H.Habre pasmerkė 40 000 žmonių mirčiai, o dar 200 000 buvo kankinami. Pats Čado diktatorius, ilgą laiką slapstęsis Senegale, savo kaltę neigia.

72 metų diktatoriui tenka susidurti su milžiniško dydžio ieškiniu. Bausmės jam siekia net 4000 aukų artimųjų. Šimtas žmonių sutiko būti liudininkais ir patvirtinti H.Habre nusikaltimus.

„Habre buvo absoliutus šalies valdovas savo valdymo metu. Jis galėjo žmones žudyti, kankinti, daryti, ką tik panorėjęs, o dabar teisme jis elgiasi, kaip mažas vaikas, – komentuodamas H.Habre elgesį pasakojo jo režimo kalinta 53 metų sekretorė Fatime Sakine. – Dabar jis bijo mūsų, bijo tiesos.“

„Tai Senegalo korumpuotų politikų suorganizuotas farsas“, – klyktelėjo H.Habre. „Afrikos išdavikai! Amerikos pakalikai!“, – šūkavo buvęs diktatorius.

H.Habre tikino, kad jis neketina dalyvauti posėdžiuose, tačiau po grasinimų, jog bus priverstinai atitemptas į teismo salę, jis galiausiai sutiko dalyvauti. Tačiau ir bylos svarstyme jis nerimo, nuolat laidė replikas bei neigė kaltinimus.

„Tai Senegalo korumpuotų politikų suorganizuotas farsas“, – klyktelėjo H.Habre. „Afrikos išdavikai! Amerikos pakalikai!“, – šūkavo buvęs diktatorius.

H.Habre politinė karjera prasidėjo 1971 metais, kai jis grįžo į Čadą po studijų Paryžiuje. 1979 metais jis buvo paskirtas šalies gynybos ministru. 1982 metais karinio perversmo metu jis su 2000 karių būriu užėmė šalies sostinę Ndžameną ir paskelbė Trečiąją Čado Respubliką.

Dėl visų valdymo metu padarytų nusikaltimų jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius