-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 22 /18:21

Tulūzos šaulys nebegyvas, ginkluota drama baigėsi jo bute

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį įtampa Tulūzoje nesumažėjo, įtariamas žudikas Mohamedas Merah nenorėjo pasiduoti. Galų gale specialiųjų pajėgų pareigūnai šturmavo butą, kuriame slėpėsi teroristas. Apsiaustis baigėsi intensyviu susišaudymu ir M.Merah mirtimi.
Naktinis šturmas: po 16 valandų derybų Tulūzos šaulys nepasidavė
Apsiaustis užtruko ilgiau nei parą. / „Scanpix“ nuotr.

Istorijos pradžia: trečiadienio rytą M.Merah užspeistas bute

Įtariamasis septynių žmonių žudikas Mohamedas Merah (24), tapatinantis save su „al Qaeda“, nepasidavė. Iš pradžių jis buvo žadėjęs išlįsti iš savo buto trečiadienį 14.30 val., vėliau persigalvojo ir pažadėjo pasiduoti vėliau vakare.

Prancūzijos siaubu vadinamas pabėgėlis iš Afganistano kalėjimo derybų metu sakė, kad nori pasiduoti gyvas – kad galėtų viešai paaiškinti savo ideologiją. 

Ilgos prancūzų antiteroristinių operacijų specialistų derybos su įtariamuoju žudiku labiau priminė diskusijas, tad apčiuopiamų rezultatų nedavė.

Sutemus spec. pajėgos išjungė gatvių apšvietimą aplink šturmuojamą namą, išjungė elektros tiekimą visiems aplinkiniams namams, o savo prožektorius nukreipė į Mohamedo langus (taip norėta jį apakinti).

Belaukdami, kol įtariamasis žudikas pavargs, policijos šturmo grupės nariai apsiginklavo naktinio matymo prietaisais.

Apie 0.34 val Lietuvos laiku prie M.Merah daugiabučio pasigirdo trys sprogimai, praneša „20 minutes“. Sprogimus lydėjo ryškūs blyksniai.

01.05 val. Havrin Jean-Pierre, Tulūzos mero pavaduotojas, atsakingas už saugumą, naujienų agentūrai „Reuters“ pranešė, kad „derybos baigtos ir puolimas prasidėjo.“

01.55 val. BFM TV cituoja psichologą, kuris 22 valandas vedė derybas su M.Merah: „Esu pavargęs protiškai. Mūsų tikslas buvo išvarginti įtariamąjį“.

Ekspertai, komentuojantys saugumo dalinių veiksmus, spėja, kad buvo susprogdintos buto durys. Taip galėjo būti pasielgta siekiant trejopų tikslų: pagąsdinti teroristą, įsprausti jį į kampą, lengviau patekti į butą šturmo atveju. Dalis ekspertų mano, kad tikrasis šturmas dar neprasidėjo ir policija tokiais būdais vis dar įtikinėja teroristą pasiduoti gražiuoju.

02.12 val. Tulūzos teroristas vėl nusprendė kreiptis į policiją. Vėl vyksta derybos, praneša „France 3“.

02.35 val. Panašu, kad policijos pajėgos nori iki galo išsekinti teroristą, todėl žaidžia su juo kaip katė su pele. Pasak policijos pareigūnų, jie nori išvengti prievartos ir susitarti gražiuoju. Tuo pasinaudojęs nusikaltėlis jau keletą kartų beveik parą trunkančios apgulties metu žadėjo pasiduoti, bet to nepadarė.

03.00 val. Prancūzijos VRM paneigė informaciją, kad prasidėjo saugumo pajėgų šturmas. Ministerijos atstovas paaiškino, kad trys užtaisai susprogdinti viso labo norint išgąsdinti besispyriojantį Mohamedą Merah. Taigi informacija labai prieštaringa, vienų pareigūnų pareiškimai nesutampa su kitų.

6.59 val. Auštant ketvirtadienio rytui situacija Tulūzoje nepasikeitė. M.Merah lieka užsibarikadavęs bute, o policijos pareigūnai tęsia apsiaustį. Naujausiais duomenimis, buto šturmas vis dar neprasidėjo.

8.07 val. 20minutes.fr praneša, kad apsiausties teritorijoje nugriaudėjo dar du sprogimai. Nėra aišku, ar derybos su teroristu, prasidėjusios prieš 28 valandas, tebesitęsia.

VESTI.ru tiesioginė transliacija

BFM TV transliacija

10.21 val. Prancūzijos pareigūnai nėra įsitikinę, ar žudikas tebėra gyvas

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Claude'as Gueant’as ketvirtadienį sakė, kad nėra aišku, ar užspeistas įtariamas ekstremistas tebėra gyvas, nes policija naktį neturėjo jokių kontaktų su juo.

Įtariamasis M.Merah, kuris, kaip nurodo policija, skelbėsi esantis tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ sekėjas, anksčiau pareiškė norintis mirti su ginklu rankoje, C.Gueant'as sakė televizijai RTL.

„Turime vieną prioritetą: sučiupti jį gyvą, kad jis galėtų pasiduoti ir stoti prieš teismą. Tikimės, kad jis tebėra gyvas“, – sakė C.Gueant’as.

Jis pažymėjo, kad „gana keista, jog jis nereagavo“, kai policija naktį detonavo kelis sprogstamuosius užtaisus, kad išprovokuotų įtariamojo reakciją.

„Girdėjome du šūvius; nežinome, kas tai buvo, – pridūrė ministras. – Nors naktį buvo padvigubintos pastangos, jokių kontaktų su juo neturėjome.“

Papildyta 12.07 val. Kai kurios Prancūzijos žiniasklaidos priemonės skelbia, kad tikriausiai prasidėjo buto, kuriame slepiasi M.Merah šturmas. BBC cituoja saugumo ekspertą Thomą Withingtoną, kuris stebi apsiaustį. Jo nuomone, policijos pareigūnai baigia prarasti kantrybę ir ketina pačiupti M.Merah gyvą ar mirusį.

Apsiausties žiede vėl nugriaudėjo trys sprogimai – šaltiniai tvirtina, kad tai vėl buvo specialiųjų pajėgų naudojamos garsinės granatos, skirtos nukreipti teroristo dėmesį arba jį apkvaitinti. Po sprogimų į policijos saugomą teritoriją atskubėjo greitosios pagalbos automobilis.

Papildyta 12.22 val. Šaltiniai policijoje naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad vyksta buto, kuriame slepiasi M.Merah šturmas, ir informavo, kad pareigūnai jau pateko į vidų.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras C.Gueant'as šios informacijos nepatvirtino, tačiau sakė, kad „yra poslinkių“.

Papildyta 12.25 val. TF1 praneša, kad apsiausties žiedas baigia užspausti M.Merah – specialiųjų pajėgų pareigūnai įsiveržė į butą, o įtariamasis užsidarė vonioje. Iš įvykių epicentro sklinda šūvių ir sprogimų garsai.

Papildyta 12.41 val. Naujienų agentūra AFP paskelbė, kad apsiausties drama baigėsi – M.Merah nebegyvas. Prieš tai buvo girdėti daug šūvių. „Reuters“ skelbia, kad į butą įsiveržę pareigūnai iš pradžių mėgino įtariamąjį paralyžiuoti dujomis.

Papildyta 12.45 val. Per šturmą buvo sužeisti trys pareigūnai, vienas iš jų sunkiai, praneša AFP.

Papildyta 13.21 val. „Le Monde“ praneša, kad per buto šturmą buvo iššauta apie 300 šūvių.

Vidaus reikalų ministras C.Gueant'as žurnalistams papasakojo, kad specialiųjų pajėgų pareigūnams įsiveržus į butą pro duris ir langus, teroristas iš pradžių tyliai tūnojo vonioje. Pareigūnai vaizdo kameromis pradėjo tyrinėti butą. Kai pareigūnai pamėgino pasižiūrėti, kas yra vonioje, iš jos iššoko M.Merah ir pradėjo šaudyti su didžiuliu įniršiu.

Policininkai atsakė šūviais, o M.Merah, vis dar šaudydamas vienu ginklu, šoko pro langą. Iš karto po to teroristas buvo rastas negyvas ant grindinio po langu.

Papildyta 18.21 val.  Prancūzijos policininkams buvo įsakyta padaryti viską, kad „al Qaeda“ kovotoju pasivadinęs žudikas būtų suimtas gyvas per jo buto šturmą, sakė ketvirtadienį prokuroras Francois Molinsas. 

M.Merah į jį atakavusius policininkus šaudė iš 45-ojo kalibro ginklo „Colt“, bet snaiperis nukovė jį šūviu į galvą, pridūrė F.Molinsas, paaiškinęs, kad specialiosioms policijos pajėgoms RAID buvo leista šaudyti tik savigynai.

„Buvo būtent taip, visa tai buvo padaryta, nes operacija truko taip ilgai; RAID kariams grėsė pavojus, penki jų sužeisti“, – paaiškino prokuroras, pridurdamas, kad jų sužeidimai lengvi, išskyrus vieną policininką, kuriam kulka pataikė į koją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius