Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tunise paskelbta nepaprastoji padėtis, prezidentas paliko šalį (atnaujinta 09.20 val., video, nuotraukos)

Tuniso vyriausybė penktadienį pranešė paskelbusi šalyje nepaprastąją padėtį - tai reiškia, jog draudžiami vieši susirinkimai, saugumo pajėgoms suteikta teisė šauti į bet kurį asmenį, nepaklūstantį įsakymams. Šalies prezidentas paliko šalį.
Neramumai Tunise
Neramumai Tunise / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepapratoji padėtis visoje šalyje galios 12 valandų – nuo 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Tuniso prezidentas Zine'as El Abidine'as Ben Ali penktadienį atleido savo vyriausybę ir paskelbė naujus rinkimus, kurie bus surengti per šešis mėnesius, pranešė naujienų agentūra TAP, remdamasi šalies premjeru.

Anot TAP, ministras pirmininkas Mohammedas Ghannouchi sakęs, kad prezidentas nusprendęs prie ketvirtadienį paskelbtų priemonių žmonėms nuraminti dar papildomai „paleisti vyriausybę ir paskelbti pirmalaikius rinkimus per šešis mėnesius“.

Premjeras dar nurodė, jog jam patikėta užduotis suformuoti naują vyriausybę.

Tuo tarpu kai kurios žiniasklaidos priemonės praneša, kad Tuniso prezidentas paliko šalį. Situacijos šalyje kontrolė perėjo kariškiams.

Autoritarinis Tuniso prezidentas, siekiantis numalšinti padėtį šalį destabilizuojančias kruvinas riaušes, ketvirtadienį pažadėjo imtis didelio masto politinių ir žiniasklaidos reformų, taip pat sakė pasitrauksiantis iš valdžios, tačiau tik pasibaigus kadencijai 2014 metais.

Penktadienį tūkstančiai protestuojančiųjų visame Tunise reikalavo, kad šalies prezidentas Zine'as El Abidine'as Ben Ali iš posto pasitrauktų nedelsdamas.

Tuniso sostinėje policija ašarinėmis dujomis vaikė prie Vidaus reikalų ministerijos pastato atėjusius žmones; netoliese aidėjo šūviai, šimtai protestavusiųjų puolė bėgti, pranešė „Reuters“ reporteris iš įvykio vietos.

Pasak jo, šiek tiek pasitraukę nuo pastato sienos jaunuoliai ėmė mėtyti akmenis į policininkus, o šie vėl ėmė šaudyti granatomis su dujų užtaisais.

Paryžiuje registruota žmogaus teisių gynimo grupė praneša, jog per riaušes Tunise žuvusiųjų yra 66, – tai yra kelis kartus daugiau negu nurodoma oficialiuose pranešimuose, kuriuose minimos 23 aukos.  

Atnaujinta 21.43 val.  Tuniso ministras pirmininkas per valstybinę televiziją pranešė laikinai perimąs prezidento pareigas, nes prezidentas paliko šalį.

„Kadangi prezidentas laikinai negali eiti savo pareigų, nuspręsta, jog ministras pirmininkas eis (prezidento) pareigas laikinai“, – sakė premjeras per valstybinę televiziją.

Kiek anksčiau du šalies vyriausybės pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP, kad Tuniso prezidentas penktadienį išvyko iš šalies; esą taip pasielgti jį privertė nesiliaujantys ir vis stiprėjantys raginimai atsistatydinti; o televizija „Al Jazeera“ nurodė, kad prezidento pareigas turėtų eiti parlamento pirmininkas.

Atnaujinta 22.18 val. Kol kas nežinoma, kur išvyko Tuniso prezidentas. Iš pradžių skelbta, kad jis išskrido į Prancūziją, tačiau ši šalis tokios informacijos nepatvirtino. Taip pat minimos ir Libija bei Malta.

Šiuo metu oro uosto kontrolę savo žinion yra perimusi kariuomenė, oro erdvė virš šios šalies uždaryta.

Tuo tarpu Tuniso sostinėje tęsiasi neramumai, pranešama, kad centre susirinkusi apie 5000 žmonių minia.

Neabejotina, kad šie įvykiai skaudžiai smogs šios šalies turizmui. Didžiulė kelionių kompanija „Thomas Cook“ paskelbė, kad stengiasi grąžinti namo apie 1800 turistų, daugelis kurių – vokiečiai.

Beje, kaip tik neseniai į Tunisą išskraidinti ir apie 100 rusų pensininkų, kuriems kelionę į šią šalį viena turizmo agentūra pasiūlė su ypatinga nuolaida.

Atnaujinta 23.30 val. JAV Baltieji rūmai penktadienį pareiškė atidžiai stebintys padėtį Tunise, prezidentui išvykus iš šalies, ir paragino Tuniso valdžią gerbti žmogaus teises.

„Mes smerkiame nesiliaujantį smurtą prieš civilius Tunise ir raginame Tuniso valdžią laikytis svarbių įsipareigojimų, pažadėtų vakar Tuniso žmonėms prezidento Ben Ali kalboje, – tai yra, gerbti pagrindines žmogaus teises ir imtis itin reikalingų politinių reformų“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo Mike'o Hammerio pareiškime.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kaip praneša „Reuters“, paskelbė, jog jo šalis atsisako priimti Tuniso prezidentą.

Atnaujinta 00.35 val. „Al Jazeera“ pranešė, kad Tuniso prezidento lėktuvas skrenda į vieną iš Persijos įlankos šalių. Televizijos kanalas taip pat skelbia, kad prezidentas greičiausiai skrenda į Katarą, tačiau kartu pažymi, jog daugelis prezidento šeimos narių jau kurį laiką glaudžiasi Jungtiniuose Arabų Emiratuose.

Tuo tarpu Malta paskelbė, kad Tuniso prezidentas nesikreipė į šią šalį dėl politinio prieglobsčio.

Atnaujinta 09.20 val. BBC praneša, kad pabėgusį prezidentą priėmė Saudo Arabija.

Tuo tarpu Tuniso sostinėje padėtis ir toliau lieka nerami. Tiesa, pranešama, kad kurortuose ramu, turistams niekas negresia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius