Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 06 /17:29

Tuniso rinkimuose pašaliečiai grumiasi su politikos elitu

Tuniso rinkėjams sekmadienį sugrįžus į rinkimų apylinkes po politinį kraštovaizdį performavusio prezidento rinkimų pirmojo rato, politikos elitui iššūkį meta jam nepriklausantys kandidatai.
Rinkimai Tunise
Rinkimai Tunise / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Tunisas

Rašalu pažymėti pirštai, išdidžiai rodyti po 2011 metų „Arabų pavasario“ revoliucijos, šį sekmadienį, tunisiečiams trečią kartą po to sukilimo renkant parlamentą, buvo greit nusivalomi.

Maždaug 7 mln. status quo nusivylusių rinkėjų gali balsuoti rinkimuose, kuriuos viliasi laimėti nuosaiki islamistų partija ir populistinis kalinamo magnato judėjimas. Rinkimų apylinkės dirbs iki 18 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, o preliminarūs oficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti trečiadienį, nors balsavusiųjų apklausų rezultatų laukiama nuo sekmadienio vakaro.

Saugumas rinkimų dieną buvo smarkiai sustiprintas; prie 4,5 tūkst. rinkimų apylinkių, ypač – Alžyro ir Libijos pasienyje, patruliuoja maždaug 100 tūkst. policininkų ir karių.

Rinkėjai, kuriems per šiuos rinkimus svarbiausi ekonomikos klausimai, iš daugiau kaip 15 tūkstančių kandidatų turi išrinkti 217 deputatų į Liaudies Atstovų Asamblėją, kurioje dabar dominuoja islamistų įkvėpta „Ennahdha“, sudariusi aljansą su centristų partija „Nidaa Tounes“.

Vienai kuriai partijai bus sunku laimėti daugumą, bet geri rezultatai prognozuojami „Ennahdha“ ir kalinamo žiniasklaidos magnato Nabilo Karoui partijai „Qalb Tounes“ („Tuniso širdis“).

Rinkimai vyksta dvi savaitės po prezidento rinkimų pirmojo rato, kuriame daugiausiai balsų surinko ne tradicinių politinių partijų, o nepriklausomi kandidatai. Ši tendencija turėtų pasikartoti ir parlamento rinkimuose.

Į antrą Tuniso prezidento rinkimų turą, kuris turi įvykti spalio 13-ąją, pateko nepriklausomas kandidatas, teisės profesorius Kaisas Saiedas ir N. Karoui.

Valdančiosios politinės klasės nušalinimą per rugsėjo 15-osios balsavimą nulėmė nusivylimas ekonomine stagnacija, dideliu nedarbu, prastėjančiomis viešosiomis paslaugomis ir kylančiomis kainomis.

Vis dėlto stebėtojai nerimauja, kad rinkėjai, nepasitikintys senomis partijomis ir nepažįstantys naujų, nėra labai motyvuoti balsuoti šiuose rinkimuose.

Nauji judėjimai

Nuo rugpjūčio dėl pinigų plovimo kalinamas N.Karoui pirmajame prezidento rinkimų rate liko antras po nepriklausomo kandidato K.Saiedo.

Teismai atmetė kelis prašymus paleisti N.Karoui per rinkimų kampaniją.

Laikinasis prezidentas Mohammedas Ennaceuras, valdantis liepą mirus prezidentui Beji Caidui Essebsiui, penktadienį perspėjo, kad N. Karoui sulaikymas galėtų turėti „rimtų ir pavojingų atgarsių rinkimų procesui“.

Nors prezidento rinkimai temdo parlamento rinkimus, Liaudies Atstovų Asamblėja yra atsakinga už pagrindinių iššūkių Tuniso visuomenei sprendimą.

Geri „Qalb Tounes“ rezultatai galėtų suteikti postūmį N. Karoui kampanijai ir šalininkai sako, kad tai galėtų sutekti jam pagrindą tapti premjeru, jei jis pralaimės K. Saiedui.

Šis socialiai konservatyvus profesorius neparėmė jokios partijos.

Rinkėjams pavargus nuo politinių manevrų ir negerėjančių gyvenimo sąlygų, balsų tikisi nauji judėjimai.

Iš pilietinės visuomenės judėjimo iškilęs „Aich Tounsi“ vadina save „antipartija“. Tuo tarpu islamistų populistų teisininko Seifeddine'o Makhloufo „Karama“ siekia paveržti vietų iš „Ennahdha“, kurios pozicijas susilpnino buvę aljansai su politikos elitu.

Po rinkimų prognozuojamos sudėtingos ir triukšmingos derybos, kol kuri nors šalis užsitikrins mažiausiai 109 vietas, reikalingas norint vadovauti kitai Tuniso vyriausybei.

Parlamentas turės per du mėnesius susitarti dėl naujos vyriausybės šalyje, vadinamoje vienintele „Arabų pavasario“ demokratine sėkmės istorija, bet kol kas nesugebančioje įvykdyti kitų revoliucijos reikalavimų dėl „darbo ir orumo“.

Nors Tunisui pavyko pažaboti teroristines atakas, kurios 2015 metais sukrėtė svarbų turizmo sektorių, šalies ekonomiką toliau varžo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) remiamos taupymo reformos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius