Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tunise vyksta referendumas dėl ginčijamo pagrindinio valstybės įstatymo projekto

Tunisiečiai pirmadienį balsuoja dėl konstitucijos projekto, kuri laikoma referendumu dėl prezidento Kaiso Saiedo, kuriam siūlomas pagrindinis valstybės įstatymas suteiktų beveik nekontroliuojamus įgaliojimus ir taip nutrauktų po 2011 metų šalyje vyravusias demokratijos tendencijas.
Tunisas
Tunisas / 123RF.com nuotr.

Balsavimas vyks nuo 6 val. vietos (8 val. Lietuvos laiku) iki 22 val. vietos (0 val. Lietuvos) laiku maždaug 11 000 rinkimų apylinkių visoje šalyje.

Rinkimų komisijos duomenimis, maždaug 9,3 mln. iš 12 mln. Tuniso gyventojų – vyresnių nei 18 metų civilių – pasirinko arba buvo automatiškai užregistruoti balsuoti.

Tarp jų yra apie 356 000 užsienyje registruotų rinkėjų, kurių balsavimas prasidėjo šeštadienį.

Referendumas vyksta praėjus lygiai metams po to, kai K. Saiedas atleido vyriausybę ir sustabdė parlamento darbą, sudavęs lemiamą smūgį jaunai ir dažnai chaotiškai šalies demokratijai.

Toks jo žingsnis buvo įvertintas kaip lemiamas smūgis krizės alinamai šalies politinei sistemai ir jo varžovai tvirtina, kad prezidentas savo konstitucija siekia šalyje atkurti autokratiją.

Naująja konstitucija siekiama pakeisti mišrią prezidentinę-parlamentinę sistemą, įtvirtintą 2014 metų konstitucijoje, dėl kurios Tunisas buvo giriamas kaip vienintelė demokratija, iškilusi po 2011 metų arabų pavasario.

K.Saiedo konstitucijos projektas buvo paskelbtas šio mėnesio pradžioje, tačiau jame mažai remiamasi ankstesniu projektu, kurį parengė prezidento paskirtas komitetas.

Be kita ko, siūloma šalies lyderiui suteikti aukščiausius vykdomuosius įgaliojimus, vadovauti ginkluotosioms pajėgoms ir leisti jam skirti vyriausybę be balsavimo dėl pasitikėjimo parlamente.

Jis taip pat galėtų pateikti įstatymų projektus parlamentui, kuris privalėtų jiems teikti pirmenybę.

Jį būtų beveik neįmanoma pašalinti iš pareigų iki penkerių metų kadencijos pabaigos 2024 metais.

Konstitucijos projekto priešininkai ragina boikotuoti pirmadienio referendumą.

Didžiausias dėmesys – aktyvumui

„Didžiausias nežinomasis šiame referendume yra rinkėjų aktyvumas – ar jis bus mažas, ar labai mažas“, – sakė analitikas Youssefas Cherifas (Jusefas Šerifas).

Nenustatytas joks kvorumas ir nenumatyta jokių sąlygų dėl atmetimo, todėl beveik neabejojama, kad K. Saiedo pasiūlyta „naujosios respublikos“ konstitucija bus priimta.

Prezidento oponentai, teisių gynėjai ir tarptautinės organizacijos įspėjo, kad praėjus daugiau nei dešimtmečiui po ilgamečio diktatoriaus Zine'o El Abidine'o Ben Ali nuvertimo, paskatinusio prodemokratinius sukilimus regione, K.Saiedas gali vėl paversti šalį diktatūra.

Konstitucijos projekto priešininkai ragina boikotuoti pirmadienio referendumą. Tuo metu įtakinga profesinė sąjunga UGTT nepareiškė oficialios pozicijos dėl balsavimo.

Teisės ekspertas Sadeqas Belaidas, vadovavęs konstitucijos rengimo komitetui, tvirtina, kad K.Saiedo projektas „visiškai skiriasi“ nuo komiteto projekto ir gali atverti kelią įvesti šalyje „diktatūrinį režimą“.

Projektas buvo aktyviai reklamuojamas valstybinėje žiniasklaidoje, taip pat buvo įengti stendai su Tuniso vėliava, raginantys žmones jį balsuoti.

„Žmonės nežino, už ką ir kodėl balsuoja“, – sakė Y.Cherifas.

64 metų teisės profesoriui K.Saiedui triuškinamą pergalę 2019-ųjų prezidento rinkimuose padėjo iškovoti jo puoselėtas nepaperkamo ir su politiniu šalies elitu nesusijusio kandidato įvaizdis.

Pastaraisiais mėnesiais jis vis rečiau reiškėsi viešumoje, dažniausiai apsiribodamas oficialiais prezidentūros skelbiamais vaizdo įrašais, kuriuose paprastai pliekė savo vidaus priešus, vadindamas juos „gyvatėmis“, „mikrobais“ ir „išdavikais“.

K.Saiedas žadėjo ginti tunisiečių laisves, o savo politinį projektą apibūdina kaip „korekciją“ ir grįžimą į revoliucijos kelią.

„Daug jaunų žmonių, marginalizuotų ir atsidūrusių visuomenės paraštėse, yra jo pusėje“, – sakė politologas Hamadi Redissi.

Ateinančiais mėnesiais prezidento populiarumas bus toliau išbandomas, Tunisui grumiantis su didžiule infliacija, 40 proc. siekiančiu jaunimo nedarbu ir šaliai ruošiantis pasirašyti su Tarptautiniu valiutos fondu susitarimą, kuris, kaip įspėjo stebėtojai, gali būti ekonomiškai labai skausmingas.

Y.Cherifas sakė, jog tai, kad kol kas „žmonės gali laisvai reikšti savo nuomonę arba balsuoti „prieš“ ir nepatekti į kalėjimą, rodo, kad nesame tradicinėje diktatūroje“.

Tačiau „ši konstitucija gali sukurti autoritarinį režimą, panašų į tuos, kurie buvo Tunise iki 2011 metų“, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius