Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 10 /17:27

Tuniso demokratijos sergėtojams įteikta Nobelio taikos premija

Šių metų Nobelio taikos premijos medaliai, diplomai ir piniginis prizas buvo įteikti keturioms organizacijoms, kurios plėtodamos dialogą išgelbėjo Tuniso perėjimo prie demokratijos procesą ir parodė sektiną pavyzdį tokioms konfliktų krečiamoms šalims kaip Sirijai ir Libijai.
Nobelio premija apdovanotas Tuniso ketvertas
Nobelio premija apdovanotas Tuniso ketvertas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šių metų apdovanojimas iš tikrųjų yra premija už taiką, skirta neramumų ir karo fone“, – per oficialią įteikimo ceremoniją Osle sakė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five.

Ši ceremonija, kurioje dalyvavo Norvegijos karalius Haraldas V, vyko griežto saugumo sąlygomis, tvyrant džihadistų atakų grėsmei.

„Mes gyvename neramiais laikais. Šiaurės Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Europoje milijonai žmonių bėga nuo karo, priespaudos, kančių ir teroro“, – pridūrė K.Kullmann Five.

„Jeigu kiekviena šalis darys taip kaip darė Tunisas, ir praskins kelią dialogui, pakantumui, demokratijai ir lygioms teisėms, tai bėgti teks kur kas mažiau žmonių“, – sakė ji.

Medalį eksponuos Bardo muziejuje

Nobelio taikos premijos medalis, šiemet atitekęs keturioms Tuniso pilietinės visuomenės grupėms, bus eksponuojamas Bardo muziejuje, kuriame per anksčiau šiais metais įvykdytą džihadistų ataką žuvo 21 užsienietis, ketvirtadienį nurodė vienas nacionalinio dialogo grupės narys.

„Šis apdovanojimas neskirtas išskirtinai ketvertui“, – sakė įtakingos Tuniso visuotinės profesinės sąjungos generalinis Houcine'as Abassi ir pridūrė, kad juo taip pat pagerbtos 2011 metų Jazminų revoliucijos ir džihadistų išpuolio aukos, moterys ir jaunimas, politinės partijos bei visa Tuniso visuomenė.

„Dėl to ... šį apdovanojimą eksponuosime Tuniso nacionaliniame muziejuje – Bardo muziejuje, toje pačioje vietoje, į kurią buvo nusitaikęs terorizmas, ir simbolizuojančioje šį dialogą. Dialogą, kuris išliks ir iškovos pergalę prieš terorizmą“, – H.Abassi sakė duodamas interviu kelios valandos prieš oficialią premijos įteikimo ceremoniją Osle.

Kovo 18 dieną du jauni tunisiečiai nušovė 21 užsienietį turistą ir vieną policininką Tuniso nacionaliniame muziejuje, kol galiausiai buvo nukauti. Atsakomybę už tą ataką prisiėmė džihadistu judėjimas „Islamo valstybė“, nors Tuniso pareigūnai dėl jo kaltino Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM).

Ragina kurti Palestinos valstybę

„Šiandien mes turime pagreitinti pasaulio karštųjų taškų eliminavimo procesą, konkrečiai palestiniečių klausimo sprendimą“, – sakė Houcine'as Abassi iš Tuniso visuotinės profesinės sąjungos (UGTT), vienos iš ketverto narių.

Tai būtų galima padaryti „suteikiant palestiniečiams teisę patiems priimti sprendimus savo žemėje ir kurti savo nepriklausomą valstybę“, sakė H.Abbasi paėmęs premija po kelių akimirkų, ir jo žodžius Oslo rotušėje palydėjo griausmingi plojimai.

H.Abassi dar pridūrė, kad kova su terorizmu turi būti „neabejotinas prioritetas“.

„Šiandien mums labai reikia dialogo tarp civilizacijų ir taikaus sugyvenimo... Šiandien turime paversti kovą su terorizmu absoliučiu prioritetu“, – sakė jis.

Jis taip pat pasmerkė „barbariškus ir šlykščius teroristinius veiksmus“, kurie per paskutinius mėnesius sukrėtė Tunisą, Paryžių, Beirutą, Šarm aš Šeichą ir Bamaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius