Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 04 05 /2023 04 09

Turino drobulės paslaptys: tikros Jėzaus įkapės ar sunkiai perprantama klastotė?

Šventoji drobulė, kurią milijonai žmonių laiko nukryžiuoto Jėzaus įkapėmis, yra viena didžiausių krikščioniškojo pasaulio mįslių. O žinią apie jos egzistavimą galima laikyti viena pirmųjų melagienų, nes iškart buvo paneigta ir iki šiol neįrodyta, kad yra kitaip. Dar niekas nėra patvirtinęs Turine saugomo audeklo, ant kurio matyti sunkiai sužaloto vyro atvaizdas, autentiškumo. Kai po eilinio tyrimo mokslininkai paskelbia, atrodo, įtikinamą išvadą, oponentai įrodo priešingai, tuomet trečia ekspertų grupė kurią nors versiją sumala į miltus ir pateikia dar vieną. Net pati Katalikų bažnyčia nei atmeta, nei patvirtina drobulės autentiškumą.
Turino drobulė
Turino drobulė / „Scanpix“/„Pacific Press“/„Sipa USA“

Turino drobulė arba Šventoji drobulė (pagal itališką pavadinimą Santa Sindone) yra stačiakampio formos, 4,37 m ilgio ir 1,10 m pločio lininis audeklas, kuriame matyti du išblukę rusvi nukryžiuoto žmogaus kontūrai iš priekio ir iš nugaros. Tarytum nuogas kūnas priekyje sukryžiuotomis rankomis buvo paguldytas išilgai audeklo ir, perlenkus jį ties galva, nuo galvos iki pėdų uždengtas likusia dalimi.

Ant drobulės atvaizduotas vyras – užmerktomis akimis, su barzda ir ūsais, pečius siekiančiais plaukais. Jis – raumeningas, aukštas (įvairiais skaičiavimais, 1,80-1,88 m ūgio).

„Scanpix“/„Pacific Press“/„Sipa USA“/Turino drobulė
„Scanpix“/„Pacific Press“/„Sipa USA“/Turino drobulė

Drobulė yra viena iš katalikybės relikvijų, daugiau nei pusę tūkstantmečio laikoma Jėzaus iš Nazareto įkapėmis, į kurias jo kūnas buvo suvyniotas po nukryžiavimo. Taip tvirtinti leidžia ant audeklo matomos žymės, kurios esą sutampa su Jėzaus patirtais sužalojimais, įskaitant dryžius ant nugaros – galimai nuo plakimo, erškėčių vainiko žymes ant galvos, mėlynes ant pečių ir įvairias, manoma, kraujo dėmes.

Visose keturiose Evangelijose minima, kad mirusio Jėzaus kūnas buvo įsuptas į lininį audeklą ir paguldytas kape. Jam prisikėlus ten buvo likusios tik įkapės. Nors dalis tariamų įkapių saugomos bent keturiose bažnyčiose Prancūzijoje ir trijose – Italijoje, niekas netraukia tiek dėmesio, kiek Turino drobulė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius