Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija areštavo ir deportavo olandų žurnalistę

Viena Turkijoje dirbusi Nyderlandų žurnalistė ketvirtadienį pranešė buvusi deportuota iš šios šalies po ankstesnę dieną įvykdyto jos arešto.
Ans Boersma
Ans Boersma / „Twitter“ nuotr.

„Buvau areštuota vakar (trečiadienį); šįryt buvau deportuota. Dabar išskrendu“, – sakoma Stambule dirbusi laisvai samdoma reporterės Ans Boersmos žinutėje, paskelbtoje Turkijoje dirbančių žurnalistų susirašinėjimo grupėje.

Olandė pastaruoju metu bendradarbiavo su finansų dienraščiu „Het Financieele Dagblad“.

Turkijos prezidentūros komunikacijos direktorius Fahrettinas Altunas patvirtino žinią apie reporterės išsiuntimą, bet sakė, kad „tai jokiu būdu nesusiję su jos žurnalistine veikla viešint Turkijoje“.

„Turkijos tarnybos neseniai gavo duomenų iš Olandijos policijos, kad Ans Boersma palaikė ryšius su pripažinta teroristine organizacija ir paprašė informacijos apie jos keliones į Turkiją ir iš jos“, – sakė pareigūnas.

Kol kas neaišku, su kokia teroristine grupuote galėjo bendrauti A.Boersman.

Pastaraisiais metais Turkijoje išpuolių yra įvykdžiusios kelios grupės, įskaitant šalyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK) ir džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Dėl grėsmės rimtumo glaudžiai bendradarbiaujame su mūsų draugais ir sąjungininkais, įskaitant Nyderlandus, ir pasitikime jų įžvalgomis atpažįstant ir neutralizuojant grėsmes Turkijos ir Europos saugumui“, – sakė F.Altunas.

Pasak jo, Turkijos tarnybos, bendradarbiaudamos su tarptautiniais partneriais, yra įtraukusios į „juoduosius sąrašus“ tūkstančius asmenų, įtariamų ryšiais su teroristinėmis organizacijomis, vykdant kovą su ekstremizmu.

Dar vienas turkų pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, patvirtino, kad reporterė buvo išsiųsta iš šalies, bet teigė, kad šis žingsnis „nesusijęs su jos žurnalistine veikla arba reportažais iš Turkijos“.

„Kiek žinau, mūsų biuras neseniai patvirtino jos žiniasklaidos akreditaciją 2019 metams“, – aiškino jis.

Žmogaus teisių gynėjai jau ne kartą reiškė nuogąstavimų dėl žodžio laisvės varžymų Turkijoje vadovaujant prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

Pastaraisiais metais šalyje už grotų atsidūrė dešimtys žurnalistų ir pilietinės visuomenės aktyvistų.

Nevyriausybinės organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) paskelbtame 2018 metų žiniasklaidos laisvės indekse Turkija užima 157-ją vietą tarp 180 šalių.

Gruodį Turkijos teismas nurodė paleisti vieną austrų studentą ir žurnalistą, areštuotą dėl įtariamo priklausymo vienai teroristinei grupei.

Vokiečių kalba leidžiamam ultrakairiosios pakraipos žurnalui „Re:volt“ rašantis Maxas Zirngastas rugsėjį buvo oficialiai suimtas Ankaros teismo nurodymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius