Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija atmeta JAV kritiką dėl rusiškų raketų sistemų S-400 bandymo

Turkija trečiadienį atmetė Jungtinių Valstijų kritiką dėl neseniai įsigytų rusiškų raketų sistemų S-400 bandymo.
Mevlutas Cavusoglu
Mevlutas Cavusoglu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Neperki produkto, kad laikytum jį dėžėje“, – per spaudos konferenciją pareiškė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Turkijai šią vasarą įsigijus iš Rusijos raketinės gynybos sistemų S-400, jos NATO sąjungininkės išreiškė susirūpinimą, o Vašingtonas pagrasino Ankarai sankcijomis.

JAV pareigūnai neseniai užsiminė, kad Turkijai gali pavykti išvengti sankcijų, kurios automatiškai gresia šalims, įsigyjančioms rusiškų ginklų, jei sistemos nebus aktyvuotos.

Tačiau pirmadienį ir antradienį vienoje karinėje bazėje Ankaros provincijoje Turkija išbandė tas sistemas panaudodama karinius lėktuvus, įskaitant amerikiečių gamybos naikintuvus F-16.

„Tai kelia nerimą, – antradienį sakė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo. – Tačiau labai aiškiai išsakėme Turkijos vyriausybei savo norą, kad ji atsitrauktų nuo [planų] pilnai įdiegti S-400 ginklų sistemą.“

JAV būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 į savo gynybos sistemą, esama rizikos, kad slapti duomenys apie Vakarų įrangą, ypač - radarų neaptinkamus naikintuvus F-35, gali patekti į Rusijos rankas.

Turkija buvo užsisakiusi 100 šių naikintuvų, o jos gynybos pramonė dalyvavo naujųjų orlaivių gamybos programoje, bet šaliai įsigijus rusiškų sistemų, Ankara buvo iš tos programos pašalinta.

„Šiame projekte esame partneriai, labai rimtai investavome“, – kalbėjo M.Cavusoglu.

„Blogiausiu atveju, jei negalėsime įsigyti F-35, turėsime ieškoti alternatyvų“, – pareiškė jis, pakartodamas grasinimą, kad Ankara naujų naikintuvų ieškos kitose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius