Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija atmeta Rusijos „pasiteisinimą“ dėl smūgių Sirijoje

Turkija penktadienį pareiškė nepriimanti Rusijos „pasiteisinimo“, kad ji neturi galimybių sustabdyti Sirijos režimo tęsiamus bombardavimus paskutinėje sukilėlių tvirtovėje Idlibe.
Idlibas
Idlibas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Turkija Rusija Sirija

„Kas yra režimo garantai Sirijoje? – Rusija ir Iranas“, – turkų valstybinei Anatolijos naujienų agentūrai duodamas vaizdo interviu sakė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Taigi, nepriimame pasiteisinimo, jog „negalime priversti režimo mūsų klausyti“, – pridūrė jis.

Rusija yra Sirijos prezidento Basharo al Assado svarbi sąjungininkė, o Turkija per šį jau aštuonerius metus besitęsiantį konfliktą rėmė sukilėlių pajėgas.

Abi šalys glaudžiai bendradarbiavo ieškodamos politinio sprendinio per vadinamąjį Astanos procesą, nors palaiko priešingas stovyklas.

M.Cavusoglu tvirtino, kad Idlibe veikiantys nuosaikieji sirų sukilėliai, už kuriuos Turkija laiduoja per taikos derybas, laikėsi savo įsipareigojimų pagal pernai rugsėjį pasiektą susitarimą dėl buferinių zonų.

Tačiau ministras kaltino Damaską siunčiant į Idlibą ginkluotas radikalų grupes iš Alepo, Rytų Gutos ir Chamos kurstyti neramumus, kad įgytų pretekstą atnaujinti konfliktą.

Kadras iš vaizdo įrašo/Antskrydžiai Idlibe
Kadras iš vaizdo įrašo/Antskrydžiai Idlibe

„Žinome, kad ateityje, kai būtų užimtos kitos teritorijos, režimas atakuotų Idlibą, naudodamasis dingstimi, kad ten esama radikalų grupuočių, nors pats jas ten pasiuntė“, - aiškino M. Cavusoglu.

Turkija sako, kad jos stebėjimo postai Idlibe buvo dukart atakuoti Sirijos režimo pajėgų – gegužę ir šį ketvirtadienį. Per šias atakas buvo sužeisti keli žmonės.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį sakė, kad jo šalis „negali tylėti“, jeigu tęsis tokios atakos.

„Darysime, kas būtina, nes norime, kad ten įsiviešpatautų taika, kad liautųsi žūtys“, – per spaudos konferenciją Stambule sakė jis.

Turkija nesutiko su Maskvos pozicija, kai Rusija anksčiau šią savaitę pareiškė, jog po kelias savaites režimo vykdytų bombardavimų buvo pasiektas naujas paliaubų susitarimas. Ankara sakė, kad kovos veiksmai regione tęsiami.

Per pastaruosius bombardavimus žuvo šimtai žmonių. Turkija baiminasi masinio pabėgėlių antplūdžio iš Idlibo, turinčio apie 3 mln. gyventojų.

Be to, nebuvo rasta bendros kalbos ir dėl ketvirtadienio atakos prieš prieš turkų stebėjimo postus: Rusija tvirtino, kad juos puolė „teroristai“ ir kad ji atsakė aviacijos smūgiais.

Turkijos gynybos ministerija nurodė, kad pranešimai, esą ji per šiuos smūgius perdavė rusams taikinių koordinates, „neatspindi tikrovės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius