Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija atskleidė slaptą informaciją apie JAV karių vietą Sirijoje

Ankarą jau seniai pykdė Vašingtono ir kurdų grupuočių sąjunga. Tačiau naujas žingsnis, kur atskleidžiamos slaptos amerikiečių bazės ir stebėjimo postai, yra pavojingas būdas kirsti atgal, rašo „The Daily Beast“.
JAV pajėgos Sirijoje
JAV pajėgos Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ antradienį paskelbė 10 JAV karinių bazių ir stebėjimo postų šiaurės Sirijoje sąrašą, kur amerikiečiai vykdo operacijas, kad sunaikintų „Islamo valstybę“ jos sostine vadinamame mieste Rakoje.

Naujienų agentūros paskelbtame sąraše – amerikiečių karių vietos kurdų administruojamame regione. Paskelbtas net JAV karių skaičius kai kuriose vietose, taip pat nurodyta, kad dviejose yra Prancūzijos specialiųjų pajėgų.

Turkija atvirai kritikavo tiek ankstesnę Baracko Obamos, tiek dabartinę Donaldo Trumpo administraciją dėl to, kad mūšiuose su IS kliaujasi kurdais, kurie siejami su Kurdistano darbininkų partija (PKK). Šis separatistinis judėjimas kariauja su Turkija, jį JAV, Europos Sąjunga ir Turkija laiko teroristine organizacija. Tam, kad JAV neatrodytų bendradarbiaujanti su tokia grupuote, buvo sukurtos Sirijos demokratinės pajėgos, kuriose dauguma karių yra iš arabų šalių. Tačiau joms vadovauja Sirijos YPG – Kurdų liaudies apsaugos dalinių – pareigūnai.

Labai neįprasta, kad NATO sąjungininkė atskleistų JAV kariuomenės dislokavimo detales per aktyvią operaciją karo zonoje.

Nors Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas reguliariai lieja pyktį ant JAV, vis tiek yra labai neįprasta, kad NATO sąjungininkė atskleistų JAV kariuomenės dislokavimo detales per aktyvią operaciją karo zonoje. Tačiau JAV operacija Sirijoje daugeliu atžvilgių yra neįprastas atvejis, rašo „The Daily Beast“. Čia JAV veikia ne tik nepaisydama aiškių NATO sąjungininkės Turkijos norų, bet ir neturėdama Basharo al Assado režimo leidimo.

Po pirmadienio vakaro susitikimo Turkijos Nacionalinio saugumo taryba pareiškė, kad Sirijos kurdams YPG suteikti ginklai pateko į PKK rankas. „Tai rodo, kad YPG ir PKK yra ta pati organizacija“, – teigė taryba, pridurdama, kad kitos valstybės naudoja „dvigubus standartus“ teroristinėms grupuotėms.

JAV ne kartą yra neigusi, kad kurdų kovotojams amerikiečių suteikiami ginklai yra naudojami PKK kare su Turkija, o Ankara savo kaltinimų nėra patvirtinusi įrodymais.

Straipsnyje net buvo įvardyta, kokios technikos jose turi JAV kariai, kai kuriose nurodytas manomas JAV specialiųjų pajėgų karių skaičius.

„Anadolu“ teigimu, amerikiečių karinės bazės Sirijoje naudojamos tiek karinėms operacijoms, tiek planavimui ar mokymams. Straipsnyje net buvo įvardyta, kokios technikos jose turi JAV kariai, kai kuriose nurodytas manomas JAV specialiųjų pajėgų karių skaičius. Paminėta, kur yra ir Specialiųjų pajėgų karių iš Prancūzijos. Įvardyta, kuri bazė veikia kaip JAV vadovaujamos koalicijos kovoje su IS komunikacijos centras.

Koalicijos viešųjų ryšių direktorius Joe Scrocca „The Daily Beast“ sakė, kad konkretus karių skaičius ir vieta priešui suteikia jautrios taktinės informacijos, ir tai gali sukelti grėsmę Koalicijos ir partnerių pajėgoms.

Tiesa, „The Daily Beast“ pamini, kad apie kai kurias bazes jau buvo žinoma anksčiau – kelis pavadinimus buvo atskleidusi Irano naujienų agentūra, organizacija Sirijoje – paviešinusi dviejų stebėjimo postų vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius