-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 12 /16:03

Turkija bijo Rusijos ir JAV karo Sirijoje

Jeigu karas Sirijoje užsitęs, pasaulis gali nugrimzti į pasaulinį konfliktą, kuriame pasaulio supergalios Rusija ir Jungtinės Valstijos užims priešiškas pozicijas, baiminasi Turkija.
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jeigu šis jų netiesioginis karas (Sirijoje) tęsis toliau, noriu aiškiai pasakyti, kad Amerika ir Rusija pačios priartės prie karo ribos“, – pareiškė trečiadienį vicepremjeras Numanas Kurtulmusas interviu valstybinei naujienų agentūrai „Anadolu“.

N.Kurtulmusas perspėjo, kad Sirijos konfliktas atvedė pasaulį prie „didelio regioninio arba pasaulinio karo slenksčio“.

Turkija su savo Vakarų sąjungininkėmis ragina Sirijos prezidentą Basharą al Assadą atsistatydinti, tačiau Maskva ir Iranas yra pagrindiniai Damasko režimo rėmėjai.

Ankara taip pat priklauso JAV vadovaujamai koalicijai, kurios lėktuvai atakuoja džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ objektus Sirijoje ir nuo rugpjūčio 24 dienos remia opozicijos kovotojus, kurie bando atsiimti džihadistų užimtas teritorijas.

Įtampa Maskvos ir Vašingtono santykiuose labai išaugo praėjusią savaitę, kai JAV pasitraukė iš derybų dėl Sirijos ir apkaltino Rusiją atakomis prieš nuosaikiąją opoziciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Numanas Kurtulmusas (centre)
„Scanpix“/AP nuotr./Numanas Kurtulmusas (centre)

Pastaruoju metu JAV ir Europos šalių pozicija Rusijos atžvilgiu dėl jos veiksmų Sirijoje griežtėja ir jau imama kalbėti apie sankcijas. Penktadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino pradėti tyrimą prieš Rusiją ir Siriją dėl karo nusikaltimų, susijusių su ligoninių bombardavimu.

Dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos ir separatistinio konflikto kurstymo Ukrainos rytuose JAV ir Rusijos santykiai yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos. Anksčiau šį mėnesį Rusija pranešė stabdanti bendrus su JAV mokslinius branduolinės energetikos projektus.

Supykdė Hillary Clinton komentarai

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį užsipuolė kandidatę į JAV prezidentus Hillary Clinton dėl „nevykusių“ komentarų – kad ji svarstytų galimybes apginkluoti Sirijos kurdų kovotojus, ir pavadino jos pasiūlymą „politiškai nemokšišku“.

„Labai nevykęs pareiškimas, – pareiškė R.T.Erdoganas, prezidentūroje Ankaroje sakydamas televizijos transliuotą kalbą. – Atvirai kalbant, vertinu jį kaip politiškai nemokšišką.“

Sekmadienį per debatus su varžovu, respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu, demokratė H.Clinton užsiminė, kad svarstys galimybes teikti ginkluotą paramą Sirijos kurdų pajėgoms, kovojančioms su „Islamo valstybe“ (IS).

„Kurdai buvo geriausi mūsų partneriai Sirijoje, kaip ir Irake. Ir žinau, kad kai kuriuose sluoksniuose esama didelio susirūpinimo tuo“, – sakė ji per debatus, kurie buvo surengti likus mėnesiui iki JAV prezidento rinkimų.

„Tačiau manau, jie turėtų turėti reikalingą įrangą, kad kurdų ir arabų kovotojai būtų pagrindinė jėga Rakai užimti po ISIS (IS) išstūmimo iš Irako“, - pridūrė ji, turėdama omenyje būsimą bandymą išstumti IS iš jos de facto sostinės Sirijoje.

JAV parama Sirijos kurdų pajėgoms kėlė įtampą tarp Vašingtono ir Ankaros – NATO sąjungininkų.

Ir kurdų Demokratinės sąjungos partiją (PYD), ir jos sukarintus Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Turkija laiko teroristinėmis grupuotėmis, susijusiomis su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

PKK nuo 1984 metų tęsia kruviną, jau daugiau kaip 40 tūkst. gyvybių pareikalavusią kampaniją prieš Turkijos valstybę.

Tačiau Vašingtonas kurdų grupuotes laiko veiksmingiausiomis jėgomis kovoje su IS Sirijoje ir Irake.

Antradienį Turkijos premjeras Binali Yildirimas taip pat kritikavo H.Clinton komentarus.

„Argi Jungtinės Valstijos nėra mūsų sąjungininkas NATO, šiame regione? Ką tai reiškia „teikti ginkluotą paramą“?“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius