Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija dar nepasiruošusi įstoti į ES, sako Berlynas

Turkija dar toli gražu nepasiruošusi įstoti į Europos Sąjungą (ES), tačiau dėl ekonominių ir saugumo priežasčių gyvybiškai svarbu, kad Ankara būtų „Europos pusėje“, žiniasklaida antradienį citavo Vokietijos užsienio reikalų ministrą.
ES vėliava
ES vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu šis klausimas turėtų būti sprendžiamas šiandien, Turkija nebūtų pasiruošusi narystei, o ES nebūtų pasiruošusi jos priimti“, – Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle sakė dienraščiui „Bild“ prieš išvykdamas į Turkiją trečiadienį.

„Tačiau mes labai suinteresuoti, kad Turkija atsigręžtų į Europą. Noriu, kad Turkija būtų Europos pusėje. Ne vien dėl ekonominių priežasčių, – aiškino jis. – Ši šalis taip pat gali teikti labai konstruktyvią pagalbą sprendžiant daugelį konfliktų: Afganistane, Irane, Jemene arba Artimuosiuose Rytuose.“

„Iš daugiau nei 30 (derybų dėl stojimo į ES) straipsnių šiuo metu daugiau nei pusė yra užblokuoti. Bet kuris, įsivaizduojantis, kad narystė laukia jau už kampo, smarkiai klysta, – pridūrė G.Westerwelle. – Iš tikrųjų nesiekiama įžeisti turkų arba sukurti įspūdį, kad jie mūsų nedomina.“

Šie G.Westerwelle komentarai nuskambėjo kaip atsakas į JAV gynybos sekretoriaus Roberto Gateso birželį išsakytą pareiškimą, jog Europa „atsisako suteikti Turkijai organišką ryšį su Vakarų šalimis, ko siekia Turkija“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy  tvirtino, kad Turkijai turėtų būti pasiūlyta „privilegijuota partnerystė“, o ne visateisė narystė Bendrijoje. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius