-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija griežtai neigia naudojusi cheminius ginklus Sirijoje

Turkija „niekada nenaudojo“ cheminių ginklų Sirijoje, o kaltinimai tai darius per antpuolius prieš Sirijos kurdų kovotojus yra „nepagrįsti“, šeštadienį pranešė vienas turkų diplomatinis šaltinis.
Turkijos vėliava
Turkija griežtai neigia naudojusi cheminius ginklus Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turkija praeitą mėnesį pradėjo karinę operaciją „Alyvos šakelė“ prieš kurdišųjų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojus, kuriuos Ankara laiko teroristais.

Šaltinis Turkijoje komentavo Afrino ligoninės šiaurės Sirijoje vadovo teiginius, kad vėlyvą penktadienio vakarą po vieno antpuolio į šią įstaigą buvo atvežti šeši vyrai, kuriems esą pasireiškė simptomai, būdingi sąlyčio su toksinėmis medžiagomis požymius.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad į vakarus nuo Afrino esantį Šeich Hadido miestelį pasiekė Turkijos arba Ankaros sąjungininkų pajėgų artilerijos ugnis. Pranešime sakoma, kad medikų pagalvos prireikė šešiems gyventojams, kuriems buvo „išsiplėtę vyzdžiai“ ir „sutrikęs kvėpavimas“.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas naujienų agentūrai AFP negalėjo patvirtinti, kad buvo naudojamos nuodingos dujos.

Tačiau šaltinis Turkijoje teigė, kad Ankara „labai rūpinosi“ civilių saugumu ir kad teiginiai apie Turkijos neva naudotas nuodingas dujas buvo „nepagrįsti“.

„Turkija niekada nenaudojo cheminio ginklo, – teigė šaltinis. – (Tai yra) melas... Tai juodoji propaganda“.

Ankara tvirtina, kad YPG yra susijusi su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), nuo 1984 metų konfrontuojančia su Ankara dėl separatistinių siekių.

PKK teroristine grupuote taip pat laiko Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga.

Tačiau YPG artimai bendradarbiauja su Vašingtonu ir atlieka svarbų vaidmenį JAV vadovaujamos koalicijos pastangose išstumti iš Sirijos ekstremistų grupuotę „Islamo valstybė“. Todėl Turkijos pradėtas puolimas prieš kurdus Afrine išprovokavo įtampą tarp dviejų NATO sąjungininkių.

SOHR teigimu, per Turkijos operaciją žuvo mažiausiai 78 civiliai, tačiau Ankara nesiliauja tvirtinti, kad imasi visų reikiamų priemonių civiliams apsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius