Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija ir Rusija pripažįsta skirtingai vertinančios padėtį Sirijoje

Turkija ir Rusija pirmadienį susitarė bendradarbiauti, siekdamos įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, nors pripažino, kad jų požiūris į konfliktą toje šalyje skiriasi.
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Laikomės bendro požiūrio (su Rusija) dėl tenykštės teroristinės organizacijos DAISH“, – Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė per spaudos konferenciją su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, paminėdamas IS arabišką akronimą.

„Nėra jokių problemų dėl terorizmo klausimo. Retkarčiais matome, kiek daug Rusija nukentėjo nuo terorizmo, ir žinome, kad negali būti tokios sampratos kaip „jūsų teroristas“ arba „mano teroristas“, – pridūrė jis.

V.Putinas kalbėjo panašiai: „Mes nenorime chaoso Sirijoje arba teroristinių grupuočių sustiprėjimo.“

Maskva lieka viena iš nedaugelio B.al Assado sąjungininkių ir reguliariai blokuodavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijas prieš jo režimą.

Turkija griežtai neigė pareiškimus, kad ji rėmė IS, kuri dabar yra užėmusi dideles teritorijas Irake ir Sirijoje iki pat sienos su Turkija.

Turkija ir Rusija laikosi priešingų pozicijų dėl krizės kaimyninėje Sirijoje: Ankara yra viena iš įnirtingiausių tos šalies prezidento Basharo al Assado kritikių.

Tuo tarpu Maskva lieka viena iš nedaugelio B.al Assado sąjungininkių ir reguliariai blokuodavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijas prieš jo režimą.

„Sutinkame su ponu prezidentu, kad reikalingas sprendinys (Sirijai), tačiau problema – kaip tai padaryti, – pabrėžė R.T.Erdoganas. – Neįmanoma pasiekti sprendinio su B.al Assadu.“

V.Putinas sakė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti Sirijos žmonės, pridūręs, kad B.al Assadas užsitikrino triuškinamą palaikymą per birželį vykusius prezidento rinkimus.

„Tačiau nemanome, kad padėtis ten normali, ir dirbame siekdami patenkinamo rezultato, konsultuodamiesi su visais susijusiais veikėjais“, – aiškino jis.

Vis dėlto R.T.Erdoganas iškart atmetė prielaidą, kad B.al Assadas turi liaudies suteiktą legitimumą.

„Perversmų lyderiai ateina į pasaulį susirinkdami didžiulį procentą balsų... Dedamos pastangos legitimizuoti asmenį, kuris (Sirijoje) atėjo į valdžią antidemokratiškomis priemonėmis“, – sakė Turkijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius