Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Turkija ir Sirijos kurdai vieni kitus kaltina paliaubų pažeidimais

Turkija šeštadienį apkaltino kurdų pajėgas pažeidžiant susitarimą, numatantį, kad Ankara nutrauks savo karinę operaciją Sirijoje, jei kurdai pasitrauks iš pasienio rajonų.
Turkijos kariai Sirijoje
Turkijos kariai Sirijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Turkijos ginkluotosios pajėgos visiškai laikosi susitarimo“, pasiekto ketvirtadienį su JAV, rašoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Nepaisant to, teroristai... per pastarąsias 36 valandas iš viso surengė 14 išpuolių“, – teigia ministerija.

Pranešime nurodoma, kad 12 atakų buvo įvykdytos iš Sirijos šiaurės rytuose esančio Ras al Aino, dar viena – iš Tel Abjado, o likusi – iš Tel Tamero regiono. Teigiama, kad buvo panaudoti įvairūs lengvieji ir sunkieji ginklai, įskaitant raketas.

Turkija sutiko penkioms dienoms sustabdyti puolimą Sirijoje, tačiau prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį perspėjo, kad didelio masto operacija prieš kurdų pajėgas bus atnaujinta, jeigu jos nepasitrauks iš planuojamos „saugiosios zonos“ pasienyje.

Gynybos ministerija pažymėjo, jog Ankara koordinuoja veiksmus su Vašingtonu, kad „susitarimas būtų tinkamai vykdomas ir vyrautų rimtis, išskyrus savigynos atvejus“.

Sirijos kurdų pajėgos šeštadienį savo ruožtu pareiškė, kad Turkija nesilaiko tarpininkaujant JAV paskelbtų paliaubų sąlygų, nes atsisako nutraukti vieno strategiškai svarbaus Sirijos šiaurės rytų pasienio miesto apgultį.

Sirijos demokratinės jėgos (SDF) taip pat paragino JAV viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, vedusį derybas su R.T.Erdoganu, pasirūpinti, kad Ankara laikytųsi paliaubų, turinčių trukti penkias dienas.

Nepaisant įsigaliojusio ugnies nutraukimas režimo, padėtis Sirijos šiaurėje lieka įtempta: penktadienį Ras al Aino apylinkėse kildavo pavienių susirėmimų, tęsėsi apšaudymas iš arterijos pabūklų.

Šis pasienio miestas laikomas išbandymu susitarimui, numatančiam, kad kurdų kovotojai Turkijos prašymu pasitrauks iš pasienio rajonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius