Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija iš būsimos JAV administracijos ir ES tikisi santykių normalizavimo

Ankara tikisi, kad Jungtinės Valstijos pataisys pašlijusius santykius su tradicinėmis sąjungininkėmis, pareiškė Turkijos prezidentūros atstovas spaudai Fahrettinas Altunas.
Raketų kompleksai „S-400“
Raketų kompleksai „S-400“ / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Norėtume, kad JAV su naująja administracija pasuktų šiuo metu įtemptų santykių su tradicinėmis sąjungininkėmis atkūrimo keliu ir parodytų būtiną pagarbą jų gyvybiškai svarbiems interesams“, – sakė F.Altunas Stambule vykstančiame kasmetiniame forume „TRT World Forum“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Turkija siekia normalizuoti santykius su Europos Sąjunga.

„Mūsų bendras solidarumas ir bendradarbiavimas yra esminiai veiksniai kovojant su neapykantos ir diskriminacijos kurstymu Europoje“, – sakė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas.

Jungtinės Valstijos nekart reiškė susirūpinimą dėl Turkijos sprendimo įsigyti rusiškų raketinės gynybos sistemų S-400. Vašingtono teigimu, Rusija gali pasinaudoti šiomis sistemomis informacijai apie moderniausius amerikietiškus naikintuvus F-35 gauti.

Be to, Pentagonas laikosi pozicijos, kad Turkija turi grąžinti Rusijai S-400, jei nori gauti iš JAV raketų kompleksų „Patriot“.

Dėl to pernai liepą, kai Turkija įsigijo S-400, Vašingtonas pašalino Ankarą iš F-35 programos, taip pat nusprendė nebemokyti turkų pilotų valdyti šiuos orlaivius.

Pastaraisiais mėnesiais taip pat smarkiai paaštrėjo padėtis Viduržemio jūros rytuose, Turkijai suaktyvinus dujų telkinių žvalgymą ginčijamuose vandenyse, į kuriuos reiškia pretenzijas ES narės Graikija ir Kipras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius