Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija iškvietė JAV ambasadorių Ankaroje dėl armėnų genocido pripažinimo

Turkija penktadienį iškvietė JAV ambasadorių Ankaroje, JAV Senatui nubalsavus už 1915 metų armėnų žudynių pripažinimą genocidu.
Armėnų genocidas
Armėnų genocidas / „Scanpix“/AP nuotr.

Turkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sedatas Onalas išsakė vyriausybės poziciją Davidui Satterfieldui, pranešė ministerija.

Anksčiau Turkijos pareigūnai perspėjo, kad toks balsavimas kelia grėsmę abiejų šalių santykiams.

Spalio mėnesį atitinkamą rezoliuciją, kuria oficialiai pripažįstamas armėnų genocidas Osmanų imperijoje Pirmojo pasaulinio karo metais, priėmė JAV Atstovų Rūmai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo bado išsekę armėnai našlaičiai Pirmojo pasaulinio karo metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo bado išsekę armėnai našlaičiai Pirmojo pasaulinio karo metais

Armėnai sako, kad masinės jų tautiečių žudynės 1915–1917 metais, per kurias žuvo 1,5 mln. žmonių, prilygsta genocidui. Tuo metu Ankara tvirtina, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius buvo daug mažesnis, ir sako, kad per Pirmąjį pasaulinį karą žuvo tiek armėnų, tiek turkų.

Priėmusios tokią rezoliuciją Jungtinės Valstijos prisidėjo prie kitų 30 šalių, pripažįstančių paskutiniais Osmanų imperijos gyvavimo metais vykus armėnų genocidą.

Tačiau JAV ambasados Ankaroje atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Senato balsavimas nepakeitė JAV administracijos pozicijos. Jis priminė, kad anksčiau šiais metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas šio genocido taip ir nepripažino.

Rezoliucija, anksčiau jau priimta Atstovų Rūmų, buvo keliskart užblokuota D.Trumpo sąjungininkų, Baltiesiems rūmams siekiant glaudesnių santykių su Turkija ir jos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Praėjusį mėnesį Vašingtone R.T.Edoganą priėmęs D.Trumpas sakė esantis jo „didelis gerbėjas“, nors daugelis Kongrese ragino netiesti svečiui raudono kilimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius