Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija iškvietė Nyderlandų reikalų patikėtinį po balsavimo parlamente dėl armėnų „genocido“

Turkija penktadienį išvietė Nyderlandų reikalų patikėtinį, kad pasmerktų Olandijos parlamento sprendimą armėnų žudynes Osmanų imperijoje pripažinti genocidu, pranešė vienas pareigūnas.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / Photos.com

Nyderlandų diplomatas buvo iškviestas į Turkijos užsienio reikalų ministeriją Ankaroje, ir ši „pasmerkė“ parlamento balsavimą, sakė ministerijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Nyderlandų žemuosiuose rūmuose ketvirtadienį tik trys nariai balsavo prieš pasiūlymą, „kad parlamentas apie armėnų genocidą kalbėtų aiškiais terminais“, o 142 parlamentarai iš pagrindinių Nyderlandų partijų jam pritarė.

Armėnai seniai siekia tarptautinio pripažinimo, kad per Pirmąjį pasaulinį karą Osmanų imperijos pajėgos – karo ministro Envero Pashos ir kitų aukštų pareigūnų nurodymu, kovodamos dėl rytinės Anatolijos kontrolės – vykdė genocido kampaniją ir per ją išžudė maždaug 1,5 mln. armėnų.

Tačiau Turkija ginčija tokią interpretaciją, sakydama, kad aukų skaičius yra išpūstas ir kad dauguma žuvusiųjų buvo pilietinio karo aukos, ir kategoriškai neigia genocido versiją. Pasak Ankaros, apie 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš savo valdytojus osmanus.

Vis dėlto laikinoji Nyderlandų užsienio reikalų ministrė Sigrid Kaag pareiškė, kad nors pasiūlymui pritarė keturių partijų valdančioji koalicija, vyriausybė šiuo klausimu linkusi „susilaikyti“.

Turkijos užsienio reikalų minsiterija ketvirtadienį paskelbė „griežtai“ smerkianti šį sprendimą.

„Mes smerkiame parlamento priimtą sprendimą. Mums jis yra niekinis ir negaliojantis“, – Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas penktadienį sakė žurnalistams.

Armėnų genocidą iki šiol yra pripažinusios daugiau kaip 20 valstybių, tarp jų – Vokietija, Prancūzija, Lenkija, Italija ir Rusija.

Žiniasklaida pažymi, kad šis Nyderlandų parlamento sprendimas gali neigiamai paveikti ir taip įtemptus Nyderlandų ir Turkijos diplomatinius santykius.

Šalių santykius dar labiau komplikavo anksčiau šį mėnesį Amsterdamo priimtas sprendimas visai atšaukti savo ambasadorių iš Turkijos.

Įtampa santykiuose laikosi nuo praėjusių metų pradžios, kai olandų pareigūnai neleido pirmam turkų ministrui dalyvauti kovą Roterdame vykusiame mitinge ir siekti turkų išeivių paramos naujai konstitucijai, kuria buvo išplėsti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimai ir dėl kurios buvo balsuojama referendume balandžio 16 dieną.

Nyderlandų ambasadoriaus Turkija neįsileido nuo 2017 metų kovo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius