Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 02 /16:59

Turkija išsiuntė Jungtinėms Valstijoms antrą prašymą išduoti dvasininką Fehtullah Guleną

Turkijos teisingumo ministras Bekiras Bozdagas antradienį išsiuntė Jungtinėms Valstijoms dokumentą, prašantį sulaikyti dvasininką Fethullah Guleną, kuris gyvena savanoriškoje tremtyje Pensilvanijoje ir kurį Ankara kaltina liepos 15 dieną vykusio pučo kurstymu.
Fethullah Gulenas
Fethullah Gulenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Bozdagas išsiuntė „antrąjį raštą“, prašantį areštuoti F.Guleną, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“. Pats ministras sakė, kad šiame antrajame dokumente paaiškinta, kodėl šio arešto reikia skubiai.

Ankara reikalauja F.Guleno ekstradicijos dėl žlugusio pučo, kuris nusinešė 271 gyvybę. Tuo tarpu Vašingotnas prašo pateikti faktų apie šio dvasininko dalyvavimą jame ir pažymi, kad ekstradicijos procesas turi vykti pagal atitinkamą procedūrą.

Turkijos vyriausybė ėmėsi susidorojimo su F.Guleno judėjimu, nes laiko jį teroristine organizacija, turinčia mokyklų, taip pat labdaros ir verslo įstaigų įvairiose šalyse. Turkijoje iš pareigų atleista beveik 70 tūkst. žmonių, įtartų sąsaja su šiuo judėjimu.

„Po pirmojo mūsų laiško jie reikalauja tam tikros informacijos, tad mes atsakome į klausimą, kodėl tai yra skubu“, – taip anot naujienų agentūros „Aanadolu“ sakė žurnalistams parlamente B.Bozdagas.

„Mes jiems parašėme, kad esama rimtų teiginių ir pareiškimų, jog Fethullah Gulenas yra prikišęs nagus prie pučo. Štai kodėl jį suimti reikia skubiai. Mes rašėme, kad turime žvalgybos duomenų, jog jis gali pabėgti į trečiąją šalį“, – sakė B.Bozdagas.

Scenarijus parašytas užsienyje?

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį taip pat pareiškė, kad rengtam pučui scenarijus buvo sukurtas už Turkijos ribų, – užuomina apie galimą užsienio dalyvavimą šiame sąmoksle.

„Šis pučas nebuvo vien tik viduje planuotas įvykis. Vidaus veikėjai veikė pagal pučo scenarijų, parašytą išorėje“, – pažymėjo R.T.Erdoganas savo kalboje prezidento rūmuose.

Ir anksčiau jis yra sakęs, kad užsienio valstybės galėjo būti įsivėlusios.

Ankara kaltina JAV gyvenantį turkų dvasininką F.Guleną, kad šis yra prisidėjęs prie sąmokslo, ir spaudžia JAV administraciją, kad išsiųstų jį į Turkiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

„Kaip tai gali būti, – esame strateginiai partneriai, ir aš prašau savo šalies vardu išduoti man asmenį, remiantis strateginio saugumo dokumentu, o jūs slepiate jį, priglaudžiate?“ – piktai kreipėsi į Vašingtoną R.T.Erdoganas.

R.T.Erdoganas pažymėjo, kad pagrindinis F.Guleno pajamų šaltinis yra Jungtinėse Valstijose, ir dar pridūrė, jog vien 200-300 mln. dolerių jam atitenka iš vadinamųjų privilegijuotųjų (angl. charter) mokyklų, kurias išlaiko su juo susiję fondai. Šiuo atveju chartija JAV vadinama sutartis tarp šio tipo mokyklos ir jos finansuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius