Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkija kaltina Graikijos karo lėktuvus oro erdvės pažeidimais

Turkija penktadienį savo oro erdvės pažeidimais apkaltino Graikijos karo lėktuvus, skridusius virš Egėjo jūros.
Graikijos karinių oro pajėgų naikintuvas F-16
Graikijos karinių oro pajėgų naikintuvas F-16 / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 NATO Turkija Graikija

Šaltinių turkų saugumo tarnybose teigimu, per pastarąsias 72 val. tokių pažeidimų užfiksuota net 30.

Graikija ir Turkija – regioninės varžovės rytinėje Viduržemio jūros dalyje, nors ir abi priklauso NATO, – dažnai apsikeičia kaltinimais dėl oro erdvės pažeidimų virš Egėjo jūros.

Graikų naikintuvai dažnai pakyla perimti turkų orlaivių, įskridusių į oro erdvę, kurią Atėnai laiko sava, o kartais dalyvauja imituojamuose oro mūšiuose.

Turkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Tanju Bilgicas apkaltino Graikijos oro pajėgas nuo antradienio iki ketvirtadienio rengiant „provokacinius skrydžius netoli Turkijos pakrantės“ ir „pakartotinai“ pažeidžiant Turkijos oro erdvę.

Ankara atsakė „pagal savo veiksmų pradžios taisykles“, pridūrė URM atstovas.

Šaltiniai turkų saugumo tarnybose pranešė, kad trečiadienį įvyko 22 pažeidimai ir kad Turkijos oro pajėgos kiekvieną kartą ėmėsi atsakomųjų priemonių. Šie šaltiniai pasmerkė Atėnų „neteisėtus, provokuojančius ir agresyvius veiksmus virš Egėjo jūros“.

Ketvirtadienį Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis pareiškė informavęs NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą apie „naujausią Turkijos ginkluotųjų pajėgų provokuojantį elgesį“. K.Micotakis apkaltino Ankarą pažeidžiant graikų oro erdvę ir „pavojingai praskrendant“ virš Graikijos salų.

Turkija atmetė šiuos priekaištus kaip „nepagrįstus“ ir „nesuderinamus su pastarojo meto pozityvia darbotvarke bei gerais kaimyniškais santykiais“.

K.Micotakis kovą Stambule susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. Ta kelionė tapo istoriniu vizitu, skirtu atšildyti dvišalius santykius, besitęsiant Rusijos karui prieš Ukrainą.

„Tikimės, kad Graikijos pusė nutrauks savo provokuojančią retoriką bei veiksmus ir nuoširdžiai rems pasitikėjimo stiprinimo priemonių įgyvendinimo procesą, inicijuotą tiek dvišaliu lygiu, tiek NATO viduje, kad tokių incidentų nebepasikartotų“, – sakė T.Bilgicas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius