Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 30 /16:29

Turkija pasisako už Suomijos kandidatūros į NATO patvirtinimą anksčiau už Švedijos

Turkija galėtų uždegti žalią šviesą Suomijos narystei NATO anksčiau nei Švedijos, jei karinis aljansas ir abi Šiaurės šalys tam pritartų, pirmadienį pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras.
Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu
Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu / „AFP“/„Scanpix“

Mevlutas Cavusoglu Suomijos paraišką pavadino „mažiau problemiška“ nei Švedijos. Turkija kaltina Stokholmą, kad šis nesiima konkrečių veiksmų kovai su grupuotėmis, kurias Ankara laiko teroristinėmis.

Pastaruoju metu Turkiją papiktino Korano deginimo protestai, kuriuos prie Turkijos ambasadų Stokholme ir Kopenhagoje surengė Švedijos ir Danijos pilietybes turintis prieš islamą nusiteikęs aktyvistas.

„Mano nuomone, būtų sąžininga atskirti problemišką šalį nuo mažiau problemiškos, – sakė M.Cavusoglu žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su kolega iš Portugalijos. – Manome, kad jei NATO ir šios šalys priims tokį sprendimą, galėsime atskirai įvertinti (Suomijos paraišką).“

Švedija ir Suomija pateikė bendrą prašymą tapti karinio aljanso narėmis, atsisakydamos ilgalaikio karinio neprisijungimo Rusijai pradėjus karą Ukrainoje.

NATO reikalauja vienbalsio pritarimo priimant naujas nares. Turkija vilkina Švedijos ir Suomijos paraiškų ratifikavimo procesą savo parlamente.

Turkija yra apkaltinusi vyriausybę Stokholme, kad ji yra pernelyg atlaidi grupėms, kurias Ankara laiko teroristinėmis organizacijomis arba keliančiomis egzistencinę grėsmę, įskaitant kurdų grupuotes.

„Švedijoje buvo imtasi tam tikrų veiksmų, pavyzdžiui, konstitucijos pataisų ir teisės aktų pakeitimų, – teigė M.Cavusoglu. – Deja, buvo žengta žingsnių atgal dėl grupių, norinčių užkirsti kelią Švedijai įstoti į NATO, provokacijų.“

Sekmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas taip pat užsiminė, kad Ankara gali padėti parašą ant Suomijos paraiškos ir taip palikti Švediją, jo žodžiais, šokiruotą.

Jis sakė, kad Turkija pateikė 120 asmenų, kuriuos nori, kad Švedija išduotų, sąrašą – šis reikalavimas buvo įtrauktas į birželio mėnesį pasirašytą memorandumą, kuriuo buvo išvengta Turkijos veto bendrai Šiaurės šalių paraiškai.

Turkija reikalauja išduoti įtariamus Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojus ir kai kuriuos musulmonų dvasininko Fethullah Guleno, kaltinamo 2016 metais bandžius įvykdyti perversmą, pasekėjus.

Po praėjusios savaitės protestų R.T.Erdoganas įspėjo Švediją nesitikėti paramos jos narystės siekiui. Turkija taip pat neribotam laikui atidėjo svarbų susitikimą Briuselyje, kuriame turėjo būti aptarta Švedijos ir Suomijos narystė.

Švedijos vyriausiasis derybininkas Oscaras Stenstromas ankstyvą sekmadienio rytą Švedijos radijui teigė, kad trišalės derybos buvo sustabdytos siekiant išvengti padėties pablogėjimo.

Suomija vis dar tikisi įstoti į NATO kartu su Švedija, pirmadienį pareiškė suomių užsienio reikalų ministras. „Suomija labai norėjo ir tebenori prisijungti prie NATO kartu su Švedija“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto ir pridūrė: „Mūsų pozicija išlieka tokia pati“.

„Švedija yra mūsų artimiausia sąjungininkė gynybos ir užsienio politikos srityje“, – nurodė P.Haavisto.

Jis pridūrė, kad „liepos mėnesį įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą vis dar laiko svarbiu etapu, per kurį, tikiuosi, abi šalys vėliausiai bus priimtos į NATO“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius