Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Turkija paskyrė naują derybininką dėl šalies stojimo į ES

Turkija paskyrė naują vyriausiąjį derybininką, kuris rūpinsis įstrigusio šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES) proceso atnaujinimu, ketvirtadienio vakarą pranešė Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.
Vėliava
Vėliava / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turkija

Postas, kuris anksčiau priklausė Turkijos užsienio reikalų ministras Ali Babacanas, Egemenui Bagisui skirtas prieš kitą savaitę įvyksiantį premjero Recepo Tayyipo Erdogano vizitą Briuselyje.

E.Bagisas yra premjero patarėjas užsienio politikos srityje, gerai mokantis anglų ir prancūzų kalbas.

Turkija derybas dėl stojimo į ES pradėjo 2005 metais, tačiau per šį laiką buvo pasiekta nedidelė pažanga. Pasak apžvalgininkų, šį procesą stabdo Turkijos vidaus politika, atsargus šalies gyventojų požiūris į Bendriją, taip pat ES šalių nepritarimas tolimesnei bloko plėtrai.

A.Babacanas, kurį kai kas kritikuoja už blankokas pastangas stiprinant ryšius su ES, pastaruoju metu daugiausiai dėmesio skyrė krizėms Kaukaze ir Artimuosiuose Rytuose. Be to, jam tikriausiai teks daug rūpintis Turkijos dvejų metų kadencija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

Paskyręs naują ES reikalų koordinatorių R.T.Erdoganas tikriausiai mėgina parodyti Briuseliui, kad jo vyriausybė rimtai nusiteikusi siekti narystės Bendrijoje.

Lapkritį paskelbtoje ataskaitoje apie Turkijos pažangą siekiant ES narystės, šalis peikiama dėl nepakankamų reformų žmogaus teisių ir kalbos laisvės srityse, taip pat dėl nesugebėjimo apriboti kariuomenės įtakos.

Pernai teismas vos nepaleido Turkijos islamiškas šaknis turinčios valdančiosios AK partijos. Daugelio nuomone, šią partiją panaikinti siekė sekuliarus šalies elitas, kurį daugiausiai sudaro kariškiai ir teisininkai, kai AK pamėgino atšaukti draudimą ryšėti universitetuose musulmoniškas skareles.

Turkija, kurios dauguma gyventojų yra musulmonai, labai susiskaldžiusi dėl požiūrio į religijos vaidmenį oficialiai sekuliarioje valstybėje.

Praėjusį mėnesį Briuselis atidarė su naujus ES narystės derybų skyrius. Šiuo metu iš viso atidaryta 10 derybų skyrių, iš kurių visiškai susitarta tik dėl vieno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje