-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkija ragina narystės NATO siekiančias Švediją ir Suomiją imtis „konkrečių veiksmų“

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį pareiškė, kad Švedija ir Suomija turi imtis „konkrečių veiksmų“, kad sumažintų jo šalies susirūpinimą dėl saugumo ir įveiktų Ankaros prieštaravimus jų kandidatūroms į NATO.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Turkų diplomatijos vadovas sakė, kad po šią savaitę įvykusio vizito dviejų Šiaurės šalių delegacijos grįžo namo su dokumentais, kuriuose išsamiai išdėstyti Turkijai susirūpinimą keliantys klausimai, pavyzdžiui, informacija apie teroristines grupuotes, ir kad Ankara laukia jų atsakymų.

Praėjusią savaitę Švedija ir Suomija pateikė raštiškus prašymus įstoti į NATO. Šis žingsnis yra vienas didžiausių geopolitinių Rusijos karo Ukrainoje padarinių ir gali perbraižyti Europos saugumo žemėlapį.

Šių šalių narystės prašymams turi pritarti visos NATO narės, tačiau Turkija, kuriai priklauso antra pagal dydį kariuomenė Aljanse, turi prieštaravimų. Ji skundžiasi dėl tariamos paramos kurdų kovotojams, kuriuos Ankara laiko teroristais, ir ginklų pardavimo Turkijai apribojimų.

M.Cavusoglu teigimu, „požiūris, kad „mes vis tiek laikui bėgant įtikinsime Turkiją, juk esame draugai ir sąjungininkai“, nebūtų teisingas“.

Jis pabrėžė, kad „šios šalys turi imtis konkrečių veiksmų“.

„Suprantame Suomijos ir Švedijos susirūpinimą dėl saugumo, tačiau... visi taip pat turi suprasti teisėtą Turkijos susirūpinimą dėl saugumo“, – tvirtino M.Cavusoglu.

Turkija prašė, kad NATO įtrauktų kovą su terorizmu į savo „strategines koncepcijas“, sakė užsienio reikalų ministras.

Turkijos diplomatijos vadovas tai pareiškė bendroje spaudos konferencijoje su kolegomis iš Lenkijos ir Rumunijos, atvykusiais į Stambulą.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau sakė: „Nėra abejonių, kad Švedijos ir Suomijos įstojimas į NATO aljansą yra būtinas, kad jis taptų stipresnis.“

Rumunijos užsienio reikalų ministras Bogdanas Aurescu jam paantrino, sakydamas, kad šių šalių narystė „sustiprintų kolektyvinę gynybą ir mūsų saugumą“.

Anksčiau šią savaitę Turkija išvardijo penkias „konkrečias garantijas“, kurių ji reikalauja iš Švedijos, įskaitant, jos teigimu, „politinės paramos terorizmui nutraukimą“, „terorizmo finansavimo šaltinio pašalinimą“ ir „ginklų paramos“ uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK) ir su ja susijusiai Sirijos kurdų sukarintai grupuotei nutraukimą.

Turkija ir jos sąjungininkės Vakaruose laiko PKK teroristine organizacija.

Ankara taip pat ragina Stokholmą panaikinti Turkijai taikomas sankcijas dėl ginklų ir pasauliniu mastu bendradarbiauti kovojant su terorizmu.

Trečiadienį švedų ministrė pirmininkė Magdalena Andersson pareiškė, kad Švedija nefinansuoja ir neapginkluoja teroristinių organizacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius