Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 19 /14:34

Turkija rengia keturšalį viršūnių susitikimą dėl Sirijos, Prancūzija kelia ultimatumą

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas spalio 27-ąją Stambule rengia keturšalį viršūnių susitikimą dėl Sirijos, į kurį pakviesti Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai, penktadienį pranešė Turkijos vadovas.
Rusijos kariai Sirijoje
Rusijos kariai Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į susitikimą turėtų atvykti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, R.T.Erdogano atstovą Ibrahimą Kaliną citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Pasak I.Kalino, derybose bus siekiama surasti „ilgalaikį sprendimą“ Sirijos konfliktui bei situacijai paskutiniame sukilėlių bastione – Idlibe.

R.T.Erdoganas anksčiau planavo surengti tarptautinį viršūnių susitikimą rugsėjį, tačiau jis tada neįvyko.

Rugsėjo 17-ąją Damasko sąjungininkė Maskva ir sukilėlius remianti Ankara susitarė aplink Idlibą įkurti demilitarizuotąją zoną; šioje teritorijoje gyvena 3 mln. žmonių.

Pagal tą susitarimą, sukilėliai ir džihadistai turėjo iki spalio 10 dienos iš šios pasagos pavidalo zonos atitraukti visus sunkiuosius ginklus.

JAV specialusis atstovas Sirijos klausimais Jamesas Jeffrey trečiadienį gyrė Rusijos ir Turkijos susitarimą kaip „didelį žingsnį“, kuris „įšaldė“ septynerius metus besitęsiantį Sirijos karą.

Prancūzijos ultimatumas

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas penktadienį savo dalyvavimą Stambulo viršūnių susitikime dėl Sirijos susiejo su padėtimi šios šalies Idlibo provincijoje.

Pasak jo, į šį susitikimą, kuris rengiamas spalio 27 dieną, jis vyks tik tuo atveju, jei Idlibas nebus puolamas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

„Prancūzija teikia prioritetą ugnies nutraukimo režimo Idlibo provincijoje palaikymui, kad būtų išvengta humanitarinės katastrofos ir naujos didelės pabėgėlių bangos“, – sakė Eliziejaus rūmų atstovas.

Jis pažymėjo, kad „paliaubų išlaikymo problema ir veiksmingas visus įtraukiančio politinio proceso inicijavimas bus tarp pagrindinių klausimų, kuriuos aptars keturi valstybių ir vyriausybių vadovai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas