-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija rengiasi pirmadienį priimti iki 500 migrantų iš Graikijos

Turkija pasirengė pirmadienį priimti iki 500 migrantų iš Graikijos, pagal su Europos Sąjunga (ES) sutartą planą mažinti nelegalių migrantų srautą, sakė turkų vidaus reikalų ministras.
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turkija

Turkijos žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad pirmieji Graikijos atgal išsiunčiami migrantai turi atvykti į Turkijos kurortą Dikilį, esantį priešais Graikijai priklausančią Lesbo salą, per kurią vyksta didelė migracija į ES.

„Pasirengėme 500 žmonių atvykimui pirmadienį. Rengiame planus ir ... pajėgumus“, – sakė vidaus reikalų ministras Efkanas Ala, kurį sekmadienį citavo Anatolijos naujienų agentūra.

E.Ala tvirtino, kad per pastarąsias 10 dienų tranzitas reikšmingai sumažėjo – iki vos 300 žmonių per dieną.

Jis sakė, kad vien nuo 2016 metų pradžios Turkija dėl nelegalios žmonių migracijos sulaikė maždaug 1 715 kontrabandininkų, kurių 351 įkalino.

Tuo tarpu 65-iems tūkst. nelegalių migrantų nuo sausio 1-osios buvo sutrukdyta išvykti iš Turkijos. Šis skaičius yra puspenkto karto didesnis nei per tą patį periodą praėjusiais metais.

Pirmieji 500 migrantų pirmadienį iš Graikijos į Turkiją bus grąžinti pagal kovą sudarytą Europos Sąjungos ir Ankaros susitarimą, ketvirtadienį paskelbė Europos Komisija.

ES atstovė Natasha Bertaud Briuselyje patvirtino, kad pirmadienis yra ta diena, kai numatoma pradėti sugrąžinimą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai „buvo pripažinti netenkintinais, nes jie gali gauti apsaugą Turkijoje“.

Pasak jos, tuo pat metu ES pradės Turkijos stovyklose gyvenančių Sirijos pabėgėlių perkėlimą.

Šaltinis Graikijos vyriausybėje nurodė, kad migrantų sugrąžinimas „greičiausiai“ prasidės nuo Chijo arba Lesbo salų, kurios sulaukė daugybės atvykėlių iš Turkijos ir kuriose tūkstančiai migrantų yra įstrigę perpildytuose registracijos centruose.

Turkijos dienraštis „Hyrriyet“, cituodamas vietos pareigūnus pranešė, kad Egėjo jūros pakrantėje šalia Dikilio miesto Izmyro provincijoje planuojama įrengti migrantų sugrąžinimo centrą tiems, kurie yra sugrąžinami iš Graikijos.

Vienas vietos pareigūnas nurodė, kad migrantai bus perskirstyti per 24 valandas ir išsiųsti į Izmyrą arba į kitas Turkijos pabėgėlių stovyklas, rašė „Hurriyet“.

Pagal Turkijos ir ES susitarimą, visi ekonominiai migrantai, patekę į Graikijos salas po kovo 20 dienos, gali būti sugrąžinti į Turkiją, nors pagal susitarimą kiekvieno jų atvejis turi būti nagrinėjamas individualiai.

Už kiekvieną iš Graikijos išsiunčiamą Sirijos pabėgėlį ES įsipareigojo priimti po vieną pabėgėlį tiesiai iš Turkijos.

Šio susitarimo tikslas yra paskatinti sirus prašyti prieglobsčio Bendrijoje dar būnant Turkijoje, užuot leidusis į pavojingą kelionę Egėjo jūra žmonių kontrabandininkų laivais.

2015 metais į Europą atvyko daugiau nei milijonas migrantų; maždaug pusė iš jų buvo nuo karo bėgantys pabėgėliai iš Sirijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius