Turkija skelbia sučiupusi IS aukšto rango vadeivą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį paskelbė, kad jo šalies saugumo pajėgos sučiupo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) „aukšto rango vadeivą“.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot Turkijos prezidento, šis asmuo žinomas kaip Abu Zeydas.

Jo tikrasis vardas – Basharas Khattabas Ghazalas al Sumaidai, sakė R.T.Erdoganas žurnalistams, skrisdamas į Turkiją po apsilankymo trijose Balkanų šalyse .

Prezidentas sakė, kad liepą paskelbtoje Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos ataskaitoje B.Kh.G.Sumaidai įvardijamas kaip „vienas iš (IS) teroristinės organizacijos aukšto rango vadovų“.

Tuo metu turkų žiniasklaida pranešė, jog esama ženklų, kad šis asmuo iš tiesų gali būti Abu Hasanas al Hashimi al Qurashi – irakietis, pasiskelbęs naujuoju „kalifu“ ir visos „Islamo valstybės“ (IS) lyderiu.

R.T.Erdoganas, kalbėdamas apie B.Kh.G.Sumaidai, įvardijo jį tik kaip IS aukščiausio rango pareigūną Sirijoje.

„Tardomas jis taip pat nurodė esąs [IS įkurto „kalifato“] švietimo ir teisingumo ministerijų kadijus“, – sakė R.T.Erdoganas, kurį citavo turkų žiniasklaida.

Kadijus yra šariato teismo teisėjas.

R.T.Erdoganas nenurodė, kada buvo sučiuptas šis asmuo.

„Šio teroristo ryšiai Sirijoje ir Stambule buvo ilgą laiką stebimi. Buvo gauta žvalgybinės informacija, kad jis nelegaliai atvyks į Turkiją“, – sakė prezidentas.

„Teroristas buvo sučiuptas per sėkmingą Nacionalinės žvalgybos organizacijos (MIT) ir Stambulo policijos operaciją“, – sakė jis.

2014 metais IS kovotojai užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijos dalis ir pasiskelbė nauju musulmonų „kalifatu“. 2017-aisiais jie buvo sutriuškinti Irake, o po dvejų metų – Sirijoje, tačiau judėjimo „miegančios kuopelės“ vis dar vykdo pavienius išpuolius abiejose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius