-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija suteikė priežiūros institucijai teisę blokuoti transliacijas internetu

Turkijos įstatymų leidėjai trečiadienį priėmė įstatymą, leidžiantį telekomunikacijų priežiūros institucijai blokuoti transliacijas internetu.
Netflix
Netflix / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Baiminamasi, kad šis sprendimas dar labiau suvaržys žodžio laisvę Turkijoje.

Trečiadienį vakare priimtas teisės aktas išplečia Turkijos aukščiausiosios radijo ir televizijos tarybos (RTUK), taip pat prižiūrinčios užsakomojo turinio paslaugas, kompetenciją.

Dabar internetu transliuojančios platformos turės kreiptis į RTUK, kad gautų licenciją šiai veiklai. Agentūra taip pat galės skirti baudas ir blokuoti prieigą prie transliuotojų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

Oponentai sako, kad šis įstatymas suteikia galimybė blokuoti interneto milžinių, tokių kaip „Netflix“ ir „YouTube“ turinį, jeigu būtų pateikta skundų dėl kai kurių jų įrašų.

Prokurdiškos Liaudies demokratijos partijos (HDP) deputatas Garo Paylanas pateikė pavyzdį, kad tokiai platformai kaip „Netflix“ paskelbus vaizdo įrašą, kritikuojantį Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, jai gresia būti užblokuotai, jeigu šis turinys nebus pašalintas.

„Dėl to Turkija gali tapti visiškai uždara šalimi. Galime patekti į tą pačią lygą, kaip ir Šiaurės Korėja. Galime tapti šalimi, kur „Netflix“, „Wikipedia“ ir „YouTube“ yra blokuojami“, – naujienų agentūrai AFP sakė G.Paylanas.

„Wikipedia“ Turkijoje blokuojama nuo pernai balandžio: Ankara sako, kad ši interneto enciklopedija nepašalino turinio, esą propaguojančio terorą arba kaltinančio Turkiją bendradarbiavimu su teroristinėmis organizacijomis.

123rf nuotr./„Wikipedia“ mobiliajame telefone
123rf nuotr./„Wikipedia“ mobiliajame telefone

Anksčiau taip pat buvo blokuojamas „YouTube“, bet dabar ši vaizdo įrašų platforma Turkijoje yra prieinama.

Oponentai nerimauja, kad vyriausybė griežtina kontrolę, artėjant 2019 metams vyksiantiems rinkimams.

„Artėjant vietos ir visuotiniams rinkimams, vyriausybė didina spaudimą, – per „Twitter“ rašo Barisas Yarkadasas iš opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP). – Naujos taisyklės prieš tinklalapius yra nuožmiausia cenzūra.“

B.Yarkadasas: „Artėjant vietos ir visuotiniams rinkimams, vyriausybė didina spaudimą. Naujos taisyklės prieš tinklalapius yra nuožmiausia cenzūra.“

RTUK sako esanti nepriklausoma priežiūros institucija. Jos devyni nariai yra renkami įstatymų leidėjų proporcingai kiekvienos partijos deputatų skaičiui.

Šiuo metu daugumą parlamente turi R.T.Erdogano valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP).

Kai šis įstatymas vasarį buvo pirmąkart pateiktas svarstyti, susisiekimo ir ryšių ministras Ahmetas Arslanas neigė cenzūros grėsmę.

Pasak jo, valdžia turi imtis priemonių prieš televizijos ir radijo laidas, jeigu „nusižengiama nacionaliniam saugumui arba šalies etikos vertybėms“.

Tačiau G.Paylanas sako, kad opozicija sugebėjo prastumti reikšmingą pataisą, kad naujasis įstatymas nebūtų taikomas prieš internete vaizdo įrašus skelbiančius privačius asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius