Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija uždarė nepriklausomą naujienų svetainę „Bianet“

Turkijos teismas nurodė „nacionalinio saugumo“ sumetimais užblokuoti naujienų svetainę „Bianet“, daug rašančią žmogaus teisių klausimais, rodo antradienį paskelbtas sprendimas.
„Bianet“
„Bianet“

Sprendimas taip pat yra nukreiptas prieš 135 kitus interneto adresus, įskaitant „YouTube“ ir „DailyMotion“ klipus, ir parlamento narės kurdės Oya Ersoy paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“.

Ankaros teismas nurodė, kad sprendimu, priimtu policijai pateikus atitinkamą prašymą, bus „apsaugotas nacionalinis saugumas ir viešoji tvarka“, tačiau nepaaiškino, kaip tai bus padaryta.

1997 metais Stambule įkurtas „Bianet“ Turkijoje yra labai gerai žinomas dėl straipsnių apie žmogaus teises, smurtą prieš moteris ir teismus, susijusius su raiškos laisve. Svetainės straipsniai skelbiami turkų, anglų ir kurdų kalbomis.

„Sprendimas net nebuvo perduotas „Bianet“ – sužinojome atsitiktinai“, – naujienų agentūrai AFP sakė svetainės teisininkė Meric Eyboglu.

„Sugebėjome patvirtinti, kad sprendimas apima visą interneto svetainę – ji bus visiškai blokuota. Svetainė gali būti uždaryta bet kurią akimirką“, – sakė ji.

„Bianet“ nurodoma, kad uždarius svetainę bus prarasta daugiau kaip 200 tūkst. jos straipsnių.

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) vietos skyrius sprendimą pavadino „skandalingu“ ir „visiškai savavališku“, ir paragino jį anuliuoti.

Teisių gynimo grupės nuolat kritikuodavo žodžio laisvės eroziją Turkijoje valdant prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, ypač po nesėkmingo bandymo 2016 metais įvykdyti valstybės perversmą, kai vyriausybė pradėjo didžiulį vajų prieš savo kritikus žiniasklaidoje ir kitur.

Neskaitant Kinijos, Turkija yra vienintelė valstybė, blokavusi interneto enciklopediją „Wikipedia“. RSF Turkijai yra skyrusi 157-ą vietą tarp 180 valstybių Pasaulio spaudos laisvės indekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius