Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija veda derybas su JAV, siekdama išvengti neigiamų pasekmių dėl sankcijų Iranui

Turkija penktadienį priėmė amerikiečių delegaciją diskusijoms dėl potencialiai neigiamos įtakos, kurią Turkijos ekonomikai turės JAV sankcijų Iranui atnaujinimas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužę nusprendė atsisakyti 2015 metais pasirašytos Irano branduolinės sutarties, kuri mainais už branduolinės programos apribojimą Teheranui palengvino ekonomines sankcijas.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sankcijos, kuriomis bus siekiama uždrausti užsienio įmonėms vykdyti verslą Irane bei blokuoti naftos pardavimus į užsienį, suneramino Turkiją, kuri palaiko stiprius ekonominius ryšius su Teheranu.

„Atitinkami pareigūnai siekia atlikti reikiamą darbą Turkijai, kad šalis nebūtų neigiamai paveikta sankcijų. Mes apie tai diskutavome su JAV delegacija, kuri viešėjo Turkijoje“, – pranešime sakė Turkijos užsienio reikalų ministerija, apie derybas nepateikdama daugiau detalių.

Pranešime pridedama, kad „Iranas yra svarbus Turkijos kaimynas, tiek dėl dvišalių ekonominių ir prekybinių santykių, tiek dėl energijos importo srautų“.

Anonimu likęs JAV delegacijos narys pripažino, kad sankcijos yra „labai svarbi ir potencialiai ginčytina problema abiems vyriausybėms“.

„Kuo anksčiau pradėsime šias aukšto lygio derybas... tuo mažiau tikėtina, kad nuklysime į nesutarimų ir nemokšiškumo kelią“, – sakė neįvardijamas pareigūnas.

Metinė prekyba tarp Turkijos ir Irano sudaro apie 10 mlrd. JAV dolerių, bet Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas buvo išreiškęs norą prekybos apimtis padidinti iki 30 mlrd. JAV dolerių.

Iranas Turkijai tiekia apie pusę viso šalies naftos žaliavos importo, o turistai iš Irano tampa vis svarbesniu faktoriumi Turkijos rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius