-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 14 /16:12

Turkija žada pateikti Graikijai „nusipelnytą atsakymą“ dėl ginčo Viduržemio jūroje

Turkija trečiadienį pažadėjo savo NATO sąjungininkei Graikijai pateikti „jos nusipelnytą atsakymą“, tęsiantis ginčui dėl energijos išteklių ginčijamuose Viduržemio jūros rytiniuose vandenyse.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes ir toliau teiksime Graikijai ir graikų kipriečių administracijai, nesilaikančioms pažadų ES ir NATO platformose, atsakymą, kurio nusipelnė“, – sakydamas kalbą parlamente pareiškė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Jis nepaminėjo, kokių konkrečiai pažadų nesilaikė Atėnai ir Nikosija. Turkų pareigūnai anksčiau kaltino graikų tarnybas įvykdžius virtinę „provokacijų“, nors buvo mėginama atgaivinti abiejų kaimyninių valstybių vadinamąsias žvalgomąsias derybas, kuriomis siekiama išspręsti ginčus. Vėliausios tokios derybos buvo surengtos 2016 metais.

Keliomis dienomis anksčiau Ankara vėl pasiuntė geologinių tyrimų laivą „Oruc Reis“ toliau žvalgyti energijos išteklių telkinius Viduržemio jūros rytinėje dalyje, sukeldama Atėnų ir Nikosijos pasipiktinimą. Turkų žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad tyrimų laivą lydi du karinių jūrų pajėgų fregatos.

Ankstesnis įtampos šiame regione pliūpsnis buvo stebimas vasarą – abi šalys į ginčijamus vandenis siuntė savo karo laivus ir skelbė karingus pareiškimus. Dėl to didėjo nuogąstavimai dėl galinčios įsiplieksti konfrontacijos tarp Turkijos ir Graikijos, kurios abi yra NATO sąjungininkės, bet tuo pačiu – istorinės regioninės varžovės.

„Mūsų „Oruc Reis“ sugrįžo vykdyti savo tarnybos Viduržemio jūroje“, – įstatymų leidėjams sakė R.T.Erdoganas.

Jungtinės Valstijos ir Vokietija šią dujų telkinių žvalgymo misiją vadina „provokacija“ ir ragino Ankarą atšaukti savo laivą.

R.T.Erdoganas taip pat sakė, kad gręžimo laivas „Yavuz“ irgi sugrįš į Viduržemio jūros rytinę dalį, kai bus baigtas jo remontas uoste.

Prezidentas perspėjo, kad planai nepaisyti Turkijos ir šiaurės Kipro turkų separatistų interesų nepasiseks.

Vokietijos, mėginusios tarpininkauti Atėnų ir Ankaros dialogui, kad būtų sumažinta įtampa, užsienio reikalų ministras Heiko Maasas antradienį kritikavo Turkiją dėl „vienašališkų žingsnių“ Viduržemio jūroje, anot jo, pakertančių pastangas deeskaluoti padėtį.

Ankara savo ruožtu pareiškė, kad „Oruc Reis“ grąžinamas po Atėnų provokuojamų veiksmų, įskaitant sprendimą surengti karines pratybas Egėjo jūroje per pagrindinę Turkijos nacionalinę šventę.

R.T.Erdoganas taip pat informavo, kad šeštadienį paskelbs detalių apie Juodosios jūros pakrantėje aptiktą naują didelį gamtinių dujų telkinį. Rugpjūtį Turkija paskelbė radusi netoli savo krantų telkinį, kuriame yra apie 320 mlrd. kubinių metrų dujų. Ankara teigė, kad šie energijos ištekliai sumažins šalies priklausomybę nuo dujų importo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius